Dagens PS

Han var världens rikaste man

Världens rikaste
Mansa Moussa är mannen som från sitt västafrikanska imperium, samlade ihop en förmögenhet som ingen sedan dess lyckats slå. (Bild: WikiCommons/HistoryNmoor)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

Trodde du att Bezos, Musk och Gates hörde till de rikaste? Glöm det. Jämfört med historiens rikaste är dessa herrar bara småsparare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om vi för en stund kopplar bort resonemanget att förmögenhet går att mäta på fler sätt än bara monetär. Låt oss blir riktigt materialistiska och bara se till pengar, guld, diamanter och annan fysisk rikedom.

Låt oss frossa i guldfeber och pengalystnad. Låt oss gräva oss ned i historien och ställa oss frågan: Vem är, eller för all del var, rikast i världen?

Vem leder

I dag pågår en ständig kamp mellan världens miljardärer på topplistorna över rikedomarnas storlek. Det är en kamp som förs tillsammans med läget på världens börser, där efternamnen Arnault, Musk och Bezos ständigt växlar.

Just i dag är det Bernard Arnault som sitter högst på tronen över världens rikaste. Men redan i morgon kan han ha blivit omkörd. (Fot: WikiCommons/Jérémy Barande)

I dagsläget är det familjen Arnaults lyxvaruimperium som leder listan med en dagskurs på deras förmögenhet på 213 miljarder dollar. När vi talar om dessa enorma pengahögar blir dollarn ett smakfullt verktyg, då vi lätt kan relatera till den, samt att vi vinner en tiopotens att fundera över med vår svenska krona.

ANNONS

Senaste nytt

Rikast i historien

Men dagens kamp mellan de rikaste – hur står den sig historiskt?

ANNONS

Frågan är självklart knepig att svara på. Historisk forskning har självklart gjorts i ämnet och på den listan ramlar dagens rikingar kanske in i slutet på 10-i-topp-listan i ämnet rikedom.

Den enda avbildning som finns av Mansa Musa är på en samtida karta över Afrika där han avbildas med en guldklimp i handen. (Bild: WikiCommons/Cresques Abraham)

Obetvivlad etta historisk sett är Mansa Musa. Denne västafrikanske härskare över den Maliska imperiet som sträckte sig över nuvarande Mali, Senegal, Gambia, Guinea, Niger, Tchad, Mauretanien och Burkina Faso och var med detta en av tidernas största välde.

Hur stor hans rikedom var, har dock ingen riktigt lyckats lista ut. Ekonomiska forskare har försökt att värdera det som går att hitta skrivet om honom och enats om en summa i trakterna av 450 miljarder dollar.

Obeskrivliga rikedomar

Mansa Musa var “rikare än vad någon kan beskriva”, enligt forskaren Jacob Davidson, som skrev om Musa i money.com 2015.

För att ge en bild av Mansa Musas förmögenhet så berättas det om en pilgrimsfärd han gjorde till Mecca 1324 till 1325.

Mansa Musas pilgrimsvandring till Mecca var ett äventyr av en monumental storlek. Det berättas att han hade så mycket guld med sig i gåvor till bland annat Egypten, att det tog 15 år för landets ekonomi att återhämta sig. (Bild: WikiCommons)
ANNONS

Hans lilla enkla följe på den drygt 400 mil långa resan bestod av 60 000 personer klädda i dyrbara kläder för resan till den heliga staden.

Bland dessa fanns 12 000 slavar som var och en bar på bland annat 1,8 kilo guld var, för de eventuella kostnader som resan skulle kunna dra på sig. Plus massor av andra dyrbarheter som följde med på resan som gåvor och annat.

Så dagens rika har en ganska så bra bit kvar innan de kvalar in på den historia topplistan. Men förmodligen klarar de sig ganska så bra ändå.

Historiens rikaste personer enligt money.com

Mansa Musa (1280-1337), Beräknad förmögenhet >450 miljarder dollar

August Caesar (63 F.kr -14 E.kr, romersk kejsare 450 miljarder dollar

Zhao Xu (1048-1085), Kinesisk kejsare, ca 400 miljarder dollar

Akbar I (1542-1605) Indisk kejsare, ca 400 miljarder dollar

ANNONS

Andrew Carnegie (1835-1919), Skottsk-amerikansk industrialist, 372 miljarder dollar

John D Rockefeller (1839-1937) Amerikansk industrialist, 341 miljarder dollar

Nikolai Alexandrovich Romanov (1868-1918) Rysk tsar, 300 miljarder dollar

Mir Osman Ali Khan ( 1886-1967) Indisk kunglighet, 230 miljarder dollar

William Erövraren (1028-1087), 229.5 miljarder dollar

Bernard Arnault (1949- ), 213,7 miljarder dollar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS