Det behöver inte vara ett stort projekt att åka längdskidor. Det finns spår alldeles i anslutning till Stockholm, dessutom snösäkra sådana.

Björkarnas grenar tyngs av nyfallen pudersnö. Vintersolen står lågt, men en och annan stråle lyckas tränga sig igenom den grå januarihimlen. De två parallella spåren runt Saltsjöbadens Golfklubb är preparerade men bitvis isiga. Klockan närmar sig nio på morgonen och några åkare gör sig redo att dra iväg.

Omgivningarna kring spåret består av skog och känns naturlig – om det inte vore för de två dieseldrivna snökanonerna som spottar ut snö oavbrutet. Projektet hade diskuterats under några år innan det förverkligades för tre år sedan.

Ny trend

Det är inte bara i Saltsjöbaden det satsas på konstsnöspår. Trenden med artificiella spår och inomhusanläggningar för längdåkning har fått ett uppsving över hela landet, med tonvikt på de södra och mellersta delarna. Grunden är förstås ett allt osäkrare vinterklimat, som vi i framtiden kommer att få vänja oss vid.

FN:s klimatpanel, IPCC, spår en ökning av medeltemperaturen i världen på mellan 1,5 och åtta grader fram till sekelskiftet. I Sverige innebär det i klartext blötare väder i form av mer regn och mindre snö. Under de senaste 50 åren har snödjupet minskat med omkring 20 centimeter – samtidigt som snöperioden på vissa håll har minskat med nästan tre veckor, enligt mätningar som SMHI har gjort.

Tränar helst ute

I nuläget räcker emellertid det naturliga snötäcket, med tillägg från snökanonerna, för de tiotalet skidåkare som kämpar sig fram i spåret på den svagt böljande golfbanan. En av dem är Kristin Molin, 42, som bor i närheten. Vanligtvis åker hon på Nacka Golfklubb där det dras skidspår om vintrarna, men det är inte första gången hon testar konstsnöspåren här i Saltsjöbaden.
”Det är bättre spår här. Kul att de satsar i Stockholm, då är det möjligt för fler att lära känna sporten,” säger hon.

Kristin Molin har åkt åtta varv idag, vilket blir ungefär en mil. Hon tycker att det känns skönt att komma hit mitt i veckan då det är färre människor i spåren.
”Visst är det lite artificiellt, men jag är hellre ute och tränar än går in på ett gym. Och längdskidor är skonsammare för kroppen än joggning.”

ANNONS
ANNONS

Svarar på kritik

Per-Åke Yttergård, som innan han gick i pension, var nordisk chef på Svenska Skidförbundet. Han svarar på kritiken mot konstsnöanläggningarna. Att det skulle handla om resursslöseri, skakar han bara på huvudet åt.
”Till att börja med går det inte åt stora mängder vatten, en kubik vatten ger två kubik snö. Och vi lånar bara vattnet – det går ju tillbaka till naturen när snön smälter,” säger han.

Per-Åke Yttergård reagerar på att energikonsumerande ishallar och året-runt-öppna simhallar är en självklarhet i mångas ögon, men tydligen inte konstsnöarenor.
”Man väntar inte på att vattnet ska bli varmt ute, och man väntar inte på naturisarna. Varför ska vi längdåkare vänta på natursnö?”

Konstspår i Stockholm

Förutom i Saltsjöbaden finns fler konstspår runt huvudstaden.

1. Rudans friluftsgård i Haninge har 1,7 kilometer konstsnöspår.

2. Lida friluftsgård i Botkyrka har 1,3 kilometer konstsnöspår.

3. På Stockholms stadion, Östermalm, finns tre parallella spår på löparbanorna.

ANNONS
ANNONS

4. På Lidingö Golfbana/Grönsta Gärde finns flera olika konstsnöslingor.

5. I Täby, vid Arninge Golfklubb, finns konstsnöspår för klassisk åkning och skejt.

Mer info: skidspar.se

Andra konstsnöanläggningar i Sverige 

Vreta Ski Center ligger utanför Linköping, norr om Ljungsbro. Vretaslingan har 3,3 kilometer dubbelspår och skejtspår med konstsnö, mer om det också finns natursnö. Mer info: vretaskicenter.se

I närheten av Borås finns tre konstsnöanläggningar, varav Tranemo har de längsta spåren på omkring 5 kilometer – både klassiskt och skejt. Mer info: skidspar.se/vastra-gotaland/tranemo

I Småland finns sammanlagt nio konstsnöarenor. Den senaste i raden är Rydaholm vars anläggning mäter åtminstone 1,1 kilometer. Mer info: skidspar.se/jonkoping/varnamo/rydaholm

I Blekinge ligger Ronnebys friluftscenter Karlsnäsgården, här finns 1,7 kilometer konstsnöspår. Mer info: karlsnasgarden.se

ANNONS
ANNONS

Skidarenan i Halmstad, som ligger på Halmstad Golfarena, har 2 kilometer konstsnöspår. Mer info: skidarenan.com

I värmländska Filipstad har det nyligen byggts 4 kilometer konstsnöspår vid Kalhyttan. Mer info: kalhyttan.se

Orsa Grönklitt i Dalarna har en dryg kilometer konstsnöspår, samt ytterligare 80 kilometer fina naturspår under högsäsong. Mer info: orsagronklitt.se

Läs mer: Fem häftiga vinterresor för kicksökare