Dagens PS

Vår sömn blir sämre med åldern – detta kan hjälpa

Många av oss börjar sova sämre efter 40-årsåldern. Här är några av de saker du kan göra för att förbättra din sömn
Många av oss börjar sova sämre efter 40-årsåldern. Här är några av de saker du kan göra för att förbättra din sömn. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 26 sep. 2023

När vi blir äldre blir det svårare att få en god natts sömn. Det här händer med vår sömn när vi åldras och så här kan du förbättra din.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter 40-årsåldern börjar många av oss vakna allt oftare under natten, vi har svårt att somna om och går upp för tidigt, det skriver Wall Street Journal.

I Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät uppgav år 2022 nästan varannan person i åldern 45 till 64 att de hade sömnproblem, 9 procent av dem bedömde sina sömnproblem som svåra.

Enligt National Sleep Foundations data har ungefär 55 procent av amerikanerna i åldern 40 till 49 år och cirka 58 procent i åldern 50 till 64 år, låg allmän sömnhälsa och sover inte sju till nio timmar per natt.

Normala biologiska förändringar

Det finns många anledningar till att vi får sömnproblem i medelåldern, det kan bero på stress, sjukdomar och normala biologiska förändringar.

Enligt Philip Gehrman, professor i psykologi vid University of Pennsylvanias Perelman School of Medicine börjar den mängd djupsömn vi får varje natt minska redan i 20-årsåldern.

Han säger att vi i 40- och 50-årsåldern verkligen kan börja märka det.

Djupsömnen är särskilt återställande och viktig för att reparera muskler, benstommen och för att stärka vårt immunsystem.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Förbättra sömnvanor

Joanna Fong-Isariyawongse, docent vid avdelningen för neurologi vid University of Pittsburgh School of Medicine, som behandlar sömnstörningar, säger att något som delvis kan göra att djupsömnen minskar är att antalet sömnfrämjande neuroner i hjärnan minskar när vi åldras.

Vi kan inte vända de naturliga åldersrelaterade förändringarna av vår sömn, men Joanna Fong-Isariyawongse säger att vi kan öka på våra goda sömnvanor.

Hon menar att det hjälper att ha regelbundna sovtider, att vara fysiskt aktiv under dagen, att undvika koffein åtta timmar innan läggdags och att ha ett mörkt, tyst och svalt sovrum.

Du ska även undvika att titta på bildskärmar innan du lägger dig och vaknar du under natten ska du inte titta på klockan eller på din telefon.

Har du svårt att somna om ska du gå upp ur sängen och göra någonting som gör dig lugn, som att lyssna på musik eller läsa, tills du blir sömnig igen.

Sömnapné

Douglas Kirsch, medicinsk chef för sömnmedicin för Atrium Health i Charlotte, i North carolina, USA, säger att sömnstörningen sömnapné blir vanligare 40- och 50-årsåldern, speciellt hos män.

ANNONS

bland kvinnor tenderar sömnapné, enligt Douglas Kirsch, bli vanligare efter klimakteriet. Personer med sömnapné slutar upprepade gånger andas när de sover.

En del av anledningen till att sömnapné ökar med åldern är att vi tenderar att gå upp i vikt när vi blir äldre och extra fett i nacken kan komprimera våra luftvägar.

Slappare luftvägar

Den åldersrelaterade slapphet vi kan se på huden i vårt ansikte och på våra armar påverkar inte bara vår synliga hud.

“Alla våra vävnader blir lite floppigare”, säger Douglas Kirsch till Wall Street Journal.

Det inkluderar vävnaden i vår hals och det gör att våra luftvägar blir mer benägna att kollapsa, vilket orsakar sömnapné.

Sömnapné kan behandlas med olika CPAP-maskiner som håller våra luftvägar öppna med hjälp av lufttryck, mildare fall kan ibland förbättras av viktminskning eller ändrad sovställning.

Klimakteriet

ANNONS

Sömnen kan även störas av klimakteriet, de hormonella fluktuationerna innan en kvinnas menstruationer upphör, det kan börja redan i 30-årsåldern.

Hormonella fluktuationer kan, förutom att störa sömnen med vallningar och nattliga svettningar, även orsaka sömnlöshet och öka på ångest och nedstämdhet, något som också stör sömnen.

Hormonbehandling med östrogen eller i kombination med gestagen kan hjälpa både mot vallningar och sömnproblem. Att behandla ångest och depression kan också förbättra sömnen.

Läkemedel

i 40- till 50-årsåldern brukar mäns prostata bli större och det kan göra att de behöver gå upp och kissa på natten.

När vi blir äldre drabbas vi av flera hälsoproblem och behöver ibland medicin, många läkemedel, inklusive läkemedel mot högt blodtryck och smärta, kan störa vår sömn.

Be din läkare gå igenom din medicinering för att ta reda på om några av dina mediciner kan störa din sömn.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Ger dina sömnproblem ökad risk för stroke? Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS