Dagens PS

Undvik sjukdomar i sommar – sluta dubbeldippa!

Är du en dubbeldippare? (Foto: TT)
Wilma Nordström
Wilma Nordström
Uppdaterad: 09 juli 2018Publicerad: 09 juli 2018

Chips och dipp eller grönsaksstavar och hummus? Somrigt snacks som passar perfekt under tiden grillen blir varm. En morot med dipp närmar sig munöppningen, en tugga tas, och moroten förs ned mot dippen igen. En dubbeldippare har varit i farten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

Nya studier visar hur något så oskyldigt som chips och dipp kan föra med sig stora hälsorisker, om någon i ditt sällskap gör sig skyldig till att ”dubbeldippa”, menar Topphälsa. De flesta känner nog till fenomenet – att dippa en ytterligare gång efter första tuggan.

Topphälsa har rapporterat resultat från en ny studie gjord vid Clemson University som visade hur bakterier sprids enormt genom att dubbeldippa. ”Deras undersökning visade att ett chips som hade dubbeldippats hade 1000 gånger fler bakterier än ett chips som bara hade varit nere i dippsåsen och vänt en gång.”

LÄS ÄVEN: Så återfår du njutningen i allt du gör >

Bakterier sprids via saliv, och efter ett antal dubbeldippar hamnar en stor mängd nere i den gemensamma skålen. Ju fler som är med och bidrar i dippskålen, desto större mängd bakterier riskerar spridas. Den vanligaste smittokällan för influensa är just saliv, så för att hålla sig frisk i sommar måste fenomenet stoppas.

En gång för alla, skippa att dubbeldippa – för hälsans skull.

KÄLLA: Att dubbeldippa är en hälsorisk – visar ny studie >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS