Dagens PS

Träning utan näringsriktig kost kan vara farligt

Tränar du mycket men äter snabbmat till middag? Eller äter du kanske en massa snacks och godis eftersom din träning håller dig smal?
Tränar du mycket men äter snabbmat till middag? Eller äter du kanske en massa snacks och godis eftersom din träning håller dig smal? (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 sep. 2023Publicerad: 26 sep. 2023

Tänker du att du kan äta en massa snabbmat och godis eftersom din träning håller dig smal? Tänk om, du kan ha för hög andel kroppsfett trots att du ser smal ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan låta som en dröm att kunna äta vad du vill utan konsekvenser, men enligt experter kan ingen träning helt och hållet vända effekten av dålig kosthållning, det skriver CNN.

Det viscerala fettet

Du kan ha för mycket kroppsfett trots att du är smal. På sociala medier beskrivs en person som ser smal ut men ändå har en hög andel kroppsfett som “skinny fat”.

Du kan ha lite subkutant fett, alltså fettet direkt under huden, men mycket visceralt fett, fettet som omsveper dina inre organ.

Det viscerala fettet märks inte lika mycket på ytan, men det är farligare än ditt synliga, ytliga fett.

En ansamling av visceralt fett, som kommer från att en diet med processad mat som innehåller mycket socker, salt och kolhydrater, kan göra att du har samma typ av risker som en person med fetma.

Det kan leda till sjukdomen ateroskleros som gör att dina artärer hårdnar och blir smalare och orsakar en blockering som hindrar blodet att flöda till dina vävnader. Det ökar risken för hjärtinfarkt och stroke.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tomma kalorier

Om du tränar men struntar i att äta hälsosam mat ökar din risk att dö för tidigt, det visar en stor studie som undersökte effekterna av fysisk aktivitet och kvaliteten på dieten.

Om du vill gå ned i vikt måste du äta mindre kalorier än du förbränner. Om du överkonsumerar kalorier kan det bli svårt och fungerar inte riktigt eftersom skräpmat och sockerhaltiga drycker innehåller mycket tomma kalorier som inte ger dig någon näring.

Processade livsmedel som godis och läsk innehåller lite eller ingen näring och med för lite vitaminer, protein och fibrer är det svårt att träna.

För lite näring

“Människor som inte äter en näringsrik kost är vanligtvis fortfarande hungriga, lynniga och kommer inte att ha samma motivation eller drivkraft att träna”, säger dietisten Grace Derocha till CNN.

Dietisten Caroline Susie förklarar att fet mat först kan ge en tillfällig energikick, men att det inte räcker för att klara ett långt, högintensivt träningspass.

Tänk också på att de tomma kalorier som du inte förbränner kommer lagras i din kropp som fett.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sådan mat kopplar forskare till depression Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS