En fysisk aktivitet som på bästa sätt får ditt hjärta att pumpa har visat sig vara stavgång och inte löpning eller intervallträning, som man kan tro.

ANNONS

Nordisk stavgång är en lågintensiv träningsform för hela kroppen som kan utföras med olika intensitet. Vid stavgång, som ursprungligen kommer från Finland, går du med stavar som du rör i motsatt riktning mot benens rörelser, alltså, höger arm lyfts samtidigt som vänster fot.

Personer men hjärt- kärlsjukdom som deltog i stavgång hade en större ökning av sin funktion, eller förmåga att utföra dagliga aktiviteter, jämfört med dem som kontinuerligt tränade på måttlig till kraftig nivå eller utförde högintensiv intervallträning, det visar en ny studie.

Överlägsna fördelar med stavgång

Det finns få studier som har undersökt effekten av stavgång på hjärtrehab-patienter, men andra träningsformer, som högintensiv intervallträning, har studerats mycket, det berättar den nya studiens huvudförfattare Jennifer Reed, chef för träningsfysiologi och kardiovaskulär hälsa vid University of Ottawa Heart Institute i Kanada.

”Vår forskning som visar de överlägsna fördelarna med stavgång på funktionsförmåga belyser ett alternativt träningsalternativ som kräver minimal kostnad och utrustning för att förbättra den fysiska och mentala hälsan”, säger hon till CNN.

Tränar upp till 90 procent av musklerna

När stavgång utförs på rätt sätt motioneras, enligt American Nordic Walking Association, 80 till 90 procent av kroppens muskler. När vi går eller springer aktiveras endast 40 procent av musklerna. När musklerna i axlar, armar och bröst används vid stavgång förbränns, enligt en studie, 20 procent fler kalorier än när vi går utan stavar.

I Jennifer Reeds studie fick 130 patienter ett 12 veckor långt träningsprogram där de antingen gick stavgång i 60 minuter på en inomhusbana, tränade måttligt eller hårt med exempelvis cykling eller rodd, eller utförde högintensiv intervallträning i 45 minuter.

Stavgång hade bäst effekt

Alla tre typer av träning förbättrade patienternas depression och dagliga liv, men stavgång var det som hade bäst effekt på patienternas funktionella kapacitet. Stavgångarna fick en 19 procentig förbättring av sin funktionella kapacitet. De som utfört högintensiv intervallträning hade en 13 procentig förbättring och de som utfört måttlig till hård träning fick en 12 procentig förbättring.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Studie: För mycket tv kan öka risken för kranskärlssjukdom [Dagens PS]