Dagens PS

Så minimerar du en baksmälla

Baksmälla
Så här kan du minimera en kommande baksmälla. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2023Publicerad: 23 nov. 2023

För den som planerar att festa loss i helgen kan det kanske vara bra att känna till hur en kommande baksmälla kan minimeras. Här är tre råd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns inga vetenskapligt bevisade sätt att bota en baksmälla, men enligt experter går det att förhindra en, eller i alla fall minimera den, det rapporterar CNN.

Uttorkning och inflammation

Efter att du druckit alkohol skapar den förödelse i din kropp, den orsakar uttorkning, magbesvär och inflammation. Du får huvudvärk och hjärtklappning. Du kan bli ljuskänslig, känna dig yr, illamående och spy.

Det här är självklart inte det någon är ute efter när de dricker alkohol och ett sätt att minimera risken för baksmälla är så klart att inte dricka för mycket.

Men, om det nu ändå råkar bli så att alkoholkonsumtionen når en nivå som orsakar baksmälla är här tre saker som kan göra den mindre plågsam.

ANNONS

Senaste nytt

Ät innan och medan du dricker

Enligt experter ska du inte äta efter en natts drickande utan i stället äta innan du börjar dricka och sedan fortsätta småäta under festandet.

“Mat i magen saktar ned magtömningen och kan minska symtomen på baksmälla”, säger Robert Swift, professor i psykiatri och mänskligt beteende vid Brown Universitys Warren Alpert Medical School i Providence, Rhode Island, till CNN.

ANNONS

Han har studerat alkoholmissbruk sedan 1990-talet och förklarar att mat hjälper eftersom det mesta av alkoholen inte absorberas av en tom mage utan via tarmkanalen.

Om någon exempelvis dricker shots på fastande mage späds inte alkoholen ut av magen utan skickas till tarmen mycket snabbt.

”Men om magen innehåller mat finns det magsafter och enzymer som blandar maten och alkoholen och endast små mängder mat passerar in i tarmen. Nu späds alkoholen ut i magen, och endast en liten mängd alkohol absorberas”, säger han till CNN.

Drick alkoholfria drycker

Robert Swift säger vidare att samma princip gäller för vatten och andra icke alkoholhaltiga drycker.

När alkohol blandas med vätska späds den ut så när den hamnar i dina tarmar är den inte lika irriterande och det är mindre troligt att din magslemhinna eller dina tarmar blir inflammerade.

John Brick,har skrivit en bok om baksmälla och publicerat vetenskapliga artiklar om de biologiska beteendeeffekterna av alkohol och andra droger.

Han har varit forskningschef vid Center of Alcohol Studies, Education and Training Division, vid Rutgers University i New Jersey, och säger att det finns en annan fördel med att dricka vatten mellan drinkarna.

ANNONS

“Den primära orsaken till baksmälla är uttorkning och förlust av vätskor, tillsammans med vitaminer och mineraler”, säger han till CNN.

Om du dricker tre och en halv drinkar kan du enligt honom förlora så mycket som en liter vätska under flera timmar.

Kvinnor kan påverkas av uttorkning från alkohol mer än män och kan drabbas av baksmälla från en mindre mängd alkohol.

Robert Swift förklarar att det beror på att män har högre andel vatten i kroppen än kvinnor med samma längd och vikt.

Missa inte: Lösningen nära: Därför får vi huvudvärk av rött vin

Undvik alkohol med tillsatser

När du dricker alkohol, välj då helst öl, vin eller sprit med få tillsatser. Tillverkare lägger till små mängder kemiska biprodukter för arom och smak.

Dessa kongener tillsätts i små mängder som inte är giftiga, men vissa människor kan vara överkänsliga mot dem.

ANNONS

Mörk sprit och öl tenderar att innehålla fler kongener och är enligt experter mer benägna att orsaka baksmälla, det skriver CNN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Dagarna räknade för baksmälla Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS