Dagens PS

Nya rön: Snabbmat lika farligt som alkohol

fetma
Socker och salt i till exempel snabbmat kan leda till missbruk. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 29 okt. 2023Publicerad: 29 okt. 2023

Stress och snabbmat är ingen bra kombination för den som vill leva ett hälsosamt liv. Nu visar forskning att våra matvanor med mycket socker och salt faktiskt bildar ett missbruk som är svårt att ta sig ur.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alkohol och nikotin – båda vanor som kan leda till ohälsosamma missbruk.

Faktum är att salt och socker genom till exempel snabbmat skapar ovanor som är svåra att sluta med, men som få pratar om lika öppet som till exempel när det gäller rökning.

Snabbmat minst lika illa

Nu visar dock forskning, med en ny rapport publicerad i British Medical Journal, att det är minst lika farligt för kroppen att äta ohälsosam mat som det är att dricka för mycket alkohol eller röka cigaretter.

Studien har gått igenom nära 300 rapporter från 36 länder som visar att missbruksnivån för tobak ligger på 18 procent, medan den enligt en rad forskare ligger på 14 procent för alkohol och lika mycket för vuxna när det gäller matmissbruk, och tolv procent för barn.

ANNONS

Senaste nytt

Stress leder till fetma

Det är givetvis den ohälsosamma snabbmaten med mycket socker och salt som ofta är boven i dramat, och där stressade människor ofta löper störst risk, eftersom de helt enkelt inte har tid att laga ordentlig mat.

Herbert Herzog är huvudförfattare till den nya rapporten och ser sambandet mellan stress och fetma.

ANNONS

“Kronisk stress, i kombination med en kaloririk kost, kan driva på mer och mer matintag samt en preferens för söt, mycket välsmakande mat, och därigenom främja viktökning och fetma.”

Mat är inte tabu

Medan många arbetsplatser har satt upp både alkohol och rökning som mer eller mindre tabubelagda ämnen är det inte så många som höjer på ögonbrynen när det gäller snabbmat, skriver Fortune.

“Om ingen tog in kakor till kontoret skulle jag inte äta kakor under dagen, men eftersom folk tar in kakor så äter jag dem”, säger Susan Jebb, som är akademiker vid University of Oxford, och även ordförande för Food Standards Agency.

Läs även:

Läskjättarnas kamp om att hålla sig på toppen – en leder racet – Dagens PS

Är pumpor framtidens supermat? – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS