Dagens PS

Miljardärer investerar i idrott med doping

I somras lanserades det "första internationella idrottsevenemanget utan dopingtester", där idrottarna får dopa sig
I somras lanserades det "första internationella idrottsevenemanget utan dopingtester", där idrottarna får dopa sig. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 apr. 2024Publicerad: 02 apr. 2024

Förra året introducerades det första internationella idrottsevenemanget där idrottare får dopa sig och det stöds ekonomiskt av flera miljardärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Aron D’Souza någon gång under 2022 tränade på ett gym i Florida hörde han hur andra gymbesökare pratade om att ta anabola steroider, det skriver Business Insider.

Betalt för att delta

När gymbesökare pratade med honom om att de tar steroider kom han på idén att starta ett eget OS-liknande evenemang för dem.

Eftersom han viste att många beskriver steroider som förbättrande bestämde han sig för att kalla sitt evenemang för De förbättrade spelen.

När tävlingen introducerades i juni 2023 lanserades den som det “första internationella idrottsevenemanget utan dopingtester”.

Aron D’Souza sade att idrottare som tävlar i De förbättrade spelen skulle kunna använda prestationshöjande medel under klinisk övervakning och få betalt med en grundlön när de tävlar.

Spelen hade även ett sju till, potentiellt, niosiffrigt belopp i sin prispott.

ANNONS

Senaste nytt

Tycker OS är korrupt

ANNONS

Från 2017 till 2021 inbringade OS nästan 8 miljarder dollar i intäkter, men Internationella olympiska kommittén betalar inte de deltagande idrottarna.

Flera länder betalar bonusar till sina medaljvinnare och vissa idrottare får sponsringsavtal, men många olympiska idrottare lever enkla liv.

Aron D’Souza säger till BI att han tror att det ger honom en moralisk höjd och beskriver OS som korrupt.

Tidningen skriver att han tycker att OS drivs av ett gäng “blodsugande byråkrater som tjänar miljontals dollar om året” och “flyger jorden runt i privatjet”, och pekade specifikt ut IOK:s ordförande Thomas Bach.

“IOK-presidenten bor bokstavligen i ett palats, och idrottarna tjänar ingenting. Så om du vill ha ett OS-guld, visst, gå och gör det, men bli ekonomiskt utnyttjad medan du håller på”, säger Aron D’Souza till BI.

Enligt IOK jobbar presidenten frivilligt för den ideella organisationen men 2022 fick han enligt organisationenes årsrapport en årlig “skadeersättning” på 275 000 euro, cirka 3 184 720 kronor.

Därutöver får han gratis boende på det schweiziska lyxhotellet Lausanne Palace.

Riskkapitalister satsar

ANNONS

Den 31 januari i år meddelades att De förbättrade spelen fått ekonomiskt stöd från flera riskkapitalister.

Bland dem finns grundaren av Apeiron Investment Group Christian Angermayer, Coinbases tidigare tekniska chef Balaji Srinivasan och PayPals tidigare vd Peter Thiel, som är en nära medarbetare till Aron D’Souza.

Apeirons investeringar fokuserar på biopharma, psykedelika och livslängd och enligt Christian Angermayer är hans investering i De förbättrade spelen en naturlig förlängning av hans arbete inom “området för mänsklig förbättring”.

“Jag förväntar mig att se Enhanced Games växa till en evenemangsserie som inte går att missa, med världsrekord som regelbundet slås, idrottare som presterar på nya toppar och en enorm gemenskap av hängivna fans runt om i världen”, skriver han i ett mejl till BI.

Teknikmiljardären Peter Thiel var FBI-informatör

Techmiljardären Peter Thiel har gjort mycket genom åren, han har förespråkat kryptovalutor, gett megadonationer till Donald Trump och kallats demokratiskeptiker.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS