Dagens PS

Teknikmiljardären Peter Thiel var FBI-informatör

Miljardären Peter Thiel har enligt Insider fungerat som FBI-informatör.
Miljardären Peter Thiel har enligt Insider fungerat som FBI-informatör. (Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0/Gage Skidmore/Bilden har beskurits)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 okt. 2023Publicerad: 20 okt. 2023

Techmiljardären Peter Thiel har gjort mycket genom åren, han har förespråkat kryptovalutor, gett megadonationer till Donald Trump och kallats demokratiskeptiker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns dock en sida hos Peter Thiel som fram tills nu varit höljd i dunkel: Han har fungerat som FBI-informatör, det rapporterar Insider.

Mer än tillfälliga tipsare

FBI har ett stort nätverk av informatörer som hjälper den federala amerikanska polismyndigheten att hålla koll på terrorhot, organiserad brottslighet, extremistgrupper och andra kriminella.

Enligt FBI:s Confidential Human Source Policy Guide, är informatörerna mer än bara tillfälliga tipsare.

Enligt guiden går dessa konfidentiella mänskliga källor: “in i en relation med FBI, och den relationen kommer för alltid att påverka livet för den individen”, skriver Insider.

ANNONS

Senaste nytt

Bekräftas av flera källor

Insider har fått veta att Peter Tiel började tillhandahålla information till FBI som en så kallad konfidentiell mänsklig källa, en CHS.

Informationen gav han till den Los Angeles-baserade FBI-agenten Johnathan Buma, som är specialicerad på att undersöka politisk korruption och kampanjer med utländskt inflytande.

ANNONS

Charles Johnson har länge varit en av Peter Thiels medarbetare, han är också ökänd inom den högerextrema rörelse som Peter Thiel har understött i ett decennium.

Charles Johnson har sagt till Insider att han genom att presentera Peter Thiel för Jonathan Buma har hjälpt till att rekrytera honom som informatör.

Insider har fått det Charles Johnson säger bekräftat av en annan källa, som vill vara anonym. Via ytterligare en källa har Insider kunnat bekräfta att FBI haft Peter Thiel som informatör.

Tagit avstånd från Trump

Ytterligare en källa kan inte bekräfta att Peter Thiel varit en CHS, men vet att han ibland talade med Jonathan Buma.

Denna källa säger till Insider att den hjälp Peter Thiel kan ha gett FBI bör förstås som en del i hans gradvisa avståndstagande från Donald Trump och MAGA-rörelsen som kritiserat FBI och andra federala brottsbekämpande myndigheter i USA.

Som CHS fick Peter Thiel ett kodnamn och ett FBI-internt serienummer så att hans rapportering kan spåras. Den information han förmedlat har granskats och validerats eller korskontrollerats mot andra källor.

Insider skriver att Peter Thiel inte har svarat på några förfrågningar om en kommentar.

ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Peter Thiel om Warren Buffett: “Sociopatisk morfar” Dagens PS

CC BY-SA 2.0

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS