Dagens PS

Melatonin och magnesium är inget botemedel

Melatonin eller magnesium, vilket kosttillskott hjälper bäst mot sömnsvårigheter?
Melatonin eller magnesium, vilket kosttillskott hjälper bäst mot sömnsvårigheter? (Foto: Dagens PS)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 feb. 2024Publicerad: 12 feb. 2024

Melatonin och magnesium är två populära tillskott som används för att få god sömn, är de effektiva sömnhjälpmedel?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ungefär 40 procent av Sveriges befolkning uppgav i Nationella folkhälsoenkäten 2022 att de har sömnbesvär och det finns en massa olika kurer och tillskott som sägs kunna hjälpa oss att sova.

Melatonin eller magnesium?

Shelby Harris, licensierad klinisk psykolog och chef för sömnhälsa på Sleepopolis, menar att av de populära kosttillskotten mot sömnbesvär är det mer sannolikt att melatonin kommer hjälpa dig att sova.

“Magnesiumtillskott kan vara till hjälp för att framkalla sömn, men faktum är att detta inte rutinmässigt har bevisats i forskning för att vi ska veta säkert”, säger hon till CNBC.

Hon säger vidare att melatonin, när det tas på rätt sätt, är det vanligaste naturliga sömnmedlet som gradvis kan hjälpa till att förändra kroppens dygnsrytm.

ANNONS

Senaste nytt

Mat bättre än kosttillskott

Experter, inklusive Shelby Harris, är dock överens om att det är mycket bättre att få i sig både melatonin och magnesium från mat än från kosttillskott.

Om du har en underliggande sömnstörning tycker Shelby Harris att du ska tala med en läkare för att få rätt behandling.

ANNONS

Hon tycker inte heller att du ska ta ett kosttillskott utan att först tala med din läkare.

Melatonin

Melatonin är ett hormon som hjärnan producerar när det blir mörkt, det hjälper vår kropps biologiska klocka och talar om för kroppen när det är dags att sova.

Melatonin kan vara till hjälp vid jet lag, skiftarbete och kan ibland hjälpa mot sömnlöshet. Shelby Harris menar dock att det finns nackdelar med att ta för mycket melatonin.

“Att ta melatonin för sömn, speciellt om du tar för mycket, kan ha negativa biverkningar som mardrömmar, livliga drömmar, huvudvärk och grogginess”, säger hon till CNBC.

Magnesium

Om du har magnesiumbrist eller inte får i dig tillräckligt magnesium från kosten kan ett tillskott hjälpa dig att somna, men det är inget botemedel.

Magnesiumtillskott kan hjälpa dina muskler att slappna av och lindra symptom på restless leg syndrom, enligt Shelby Harris kan det även hjälpa dig att varva ned.

ANNONS

Det finns dock än så länge inte tillräckligt med forskning om magnesium för att kunna föreslå att det fungerar som hjälpmedel vid sömnbesvär.

Läs mer: Fem enkla metoder som ger dig bättre sömn Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS