Dagens PS

Kort promenad förhindrar tidig död

gå
Att röra på sig, som en rask promenad varje dag förlänger livet. (Foto: Unsplash)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 01 mars 2023Publicerad: 01 mars 2023

Promenera och lev längre. Det är egentligen ingen nyhet att fysiskt aktivitet är bra för hälsan, men studier visar att det räcker med en kort promenad på drygt tio minuter för att förhindra tidig död. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elva minter om dagen. Det har väl de flesta av oss egentligen tid till, och en sådan kort promenad räcker för att förlänga livet för många, eftersom den fysiska aktiviteten faktiskt räcker till för att förhindra en av tio förtida dödsfall, berättar BBC.

Korta promenader förlänger livet

Det är researchers från Cambridge-universitetet som har kommit fram till de nya uppgifterna som gör gällande att en kort promenad om dagen alltså räcker för att förlänga livet. Så även om alla människor inte har tid att motionera den rekommenderade dosen av fysisk aktivitet som ligger på mellan 150-300 minuter i veckan så är det betydligt bättre med elva minuters promenader än ingenting alls.

Om man inte vill promenera så går det precis lika bra att cykla, spela tennis eller dansa, bara man rör på sig aktivt, menar forskarna bakom studien.

“Du ska känna att du rör på dig, där ditt hjärta slår snabbare, men du behöver inte nödvändigtvis känna dig andfådd”, säger Søren Brage, som leder forskningen.

Att avsätta så pass lite tid till någon slags motion gör att du täcker en livförsäkring som minskar risken för att utveckla hjärtsjukdomar och stroke med 17 procent medan cancerrisken minskar med sju procent.

För den som hinner med mer än elva minuter om dagen, bör givetvis stegvis öka mängden motion, så att man kommer upp i den rekommenderade mängden, fortsätter Søren Brage.

Den som gör fysisk aktivitet i minst 150 minuter i veckan löper avsevärt mindre risk att dö i förtid, det rör sig istället om en av sex som då skulle leva längre.

ANNONS

Läs även: Så många friskvårdsbidrag brann inne 2022

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS