Dagens PS

Blottar tre vanliga myter om hjärtsjukdomar

Stämmer tre vanliga myter om hjärtsjukdomar
Stämmer tre vanliga myter om hjärtsjukdom? (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 19 feb. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

Tre vanliga myter om hjärtsjukdom är: du känner när du har högt blodtryck, hjärtsjukdomar drabbar främst män och bröstsmärta är det enda symptomet på hjärtinfarkt. Stämmer de?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tack vare bättre behandlingar mot högt blodtryck och höga blodfetter dör färre av hjärtsjukdomar i Sverige i dag än för tio år sedan.

Varje år dör dock fortfarande fler än 30 000 människor av hjärt- kärlsjukdom i Sverige, den vanligaste dödsorsaken är hjärtinfarkt, det skriver Lunds Universitet.

Symptomfria riskfaktorer

Haider Warraich, Harvard-kardiolog och läkare på Brigham and Women’s Hospital, blottar tre av de vanligaste myterna kring hjärtsjukdomar.

“En viktig sak att komma ihåg är att många av riskfaktorerna för hjärtsjukdom kan vara helt tysta. Saker som högt kolesterol och diabetes kan vara symtomfria hela vägen fram tills någon kan få en hjärtinfarkt eller något annat akut”, säger han till Newsweek.

Många tror kanske att de kan känna om blodtrycket är högt, men för de allra flesta orsakar det inga symptom och om det inte kontrolleras kan det missas helt.

ANNONS

Senaste nytt

Drabbar många kvinnor

Högt blodtryck, högt kolesterol och rökning är viktiga riskfaktorer för hjärtsjukdom, det är även ohälsosam kost, fysisk inaktivitet, fetma och hög alkoholkonsumtion.

ANNONS

Hjärtsjukdomar är inte något som bara drabbar män. Enligt Haider Warraich är det många som inte vet att den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor är just hjärtsjukdom.

“Faktum är att när kvinnor får hjärtinfarkt är det mer troligt att de drabbas ett dåligt resultat än män, delvis för att antingen de själva eller deras medicinska team kanske inte tar symtomen på allvar”, säger han till Newsweek.

Han tillägger att kvinnor måste vara lika uppmärksamma på sin hjärthälsa som män.

Symptom

Vid hjärtinfarkt minimerar tidig behandling skadorna på hjärtmuskeln och det maximerar chanserna att återhämta sig.

Der är bra att känna till symptomen på hjärtinfarkt så att du kan få tidig behandling om du skulle drabbas. Utöver smärta i bröstet kan hjärtsjukdom ge flera väldigt vanliga symptom.

Många som drabbas av hjärtinfarkt säger att de känner ett tryck över bröstet, snarare än smärta. Smärta som strålar ut i armarna kan också vara ett tecken på hjärtinfarkt.

Symptomen på hjärtinfarkt kan vara olika för män och kvinnor, kvinnor kan känna sig illamående, yra eller trötta.

ANNONS

Desinformation

Haider Warraich påtalar att det på internet finns mycket desinformation om hjärthälsa och hjärtmediciner, som exempalvis statiner.

Han menar att det visserligen finns många fördelar med att söka hälsoinformation, även på internet, men att det är viktigt att vara försiktig och använda trovärdiga och pålitliga källor, och att diskutera allt med sin läkare.

“Modern medicin innebär att många, om inte de flesta fall av hjärtsjukdom, går att förebygga. Och även om någon har utvecklat hjärtsjukdomar, inklusive allvarliga tillstånd som hjärtsvikt, kan de fortfarande leva ett långt liv och göra de saker de älskar”, säger han till Newsweek.

Läs mer: Kvinnor har mindre hjärtan Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS