Du blir pigg, får muskler, bättre syn och hjärta.

ANNONS

Fast det här räcker inte när det gäller de somriga bärens må-bra-effekter. Den positiva listan tar inte slut här.

Förutom att jordgubbar innehåller få kalorier men massor av c-vitaminer – mer c-vitamin än i apelsin, påstås det – och boostar dig vid träning kan de röda, smaskiga bären hindra utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar, skriver tidningen Topphälsa.

En studie gjord vid Warwick Medical School visar att ett extrakt från jordgubbar kan aktivera ett protein i våra kroppar som kallas för Nrf2. Proteinet i sin tur har visat sig öka antioxidantaktiviteten och andra skyddsåtgärder i kroppen. Det hjälper även till att minska blodfetter och kolesterol som annars kan leda till både hjärt- och kärlproblem.”

Där till kan gubbarna öka ditt skydd för skadlig uv-strålning från solen och förhindra grumliga ögon vid grå starr.

Mer blod och syre får du dessutom, tror man, till musklerna när du tränar – om du ätit jordgubbar, som även uppges ha en dämpande effekt på magsår och läkande kraft mot förkylning.

ANNONS
ANNONS

För den som är lite fåfäng kan jordgubbar också minska uppkomsten av rynkor, enligt Topphälsa-artikeln, där tipset är avnjuta jordgubbarna hela och kylskåpskalla för att inte gå miste om någon av ovanstående, positiva effekter.