Mitt i rast- och vilaledigheten tampas svensken med rasslig kista, visar rapport.

ANNONS

Det är Hälsobarometern 2020 – som hälsokedjan Life står bakom – som visar att magåkommor är vanliga bland svenskar i semestertider.

Hela 60 procent, sex av tio, uppger att de har problem med magen på semestern. Men trots att problemet är utbrett svarar 31 procent att de aldrig tagit tag i det.

”Semestern blir inte som vanligt i år och många planerade utlandsresor är inställda. Magproblem på semestern associeras ofta med det som i folkmun kallas ”turistmage”. Det vill säga att vår kropp kan reagera fysiskt på matkulturer som vi inte är vana vid. Men det finns även annat som påverkar vår mage så som stress, rutinrubbningar och ett ändrat kostintag. Just stress och rutinförändringar är oerhört vanligt att uppleva i samband med semestern. Därför rekommenderar vi på Life att hjälpa kroppens magflora genom att fylla på med nyttiga mjölksyrabakterier”, säger Maria Wiberg, hälsorådgivare på Life i ett pressmeddelande.

Så här gör svenskarna för att tarmfloran ska vara normal under semestern:
1. Undviker viss mat
2. Tvättar händerna noggrant / bär alltid med handsprit
3. Äter endast på välbesökta restauranger
4. Äter kosttillskott så som probiotika

ANNONS
ANNONS

I övriga Norden botar många sina magproblem med kosttillskott. I Norge äter 19 procent kosttillskott som exempelvis probiotika inför semestern, och i Finland uppger drygt var tredje detsamma, enligt Life.