Människor som är fysiskt aktiva flera dagar i veckan tar färre sjukdagar än sina inaktiva kollegor.

ANNONS

Det skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till två studier som gjorts på ämnet. Enligt en svensk studie har träning störst positiv effekt på stressade män, men även kvinnor kan må bättre och bli sjuka mer sällan tack vare ökad fysisk aktivitet.

”Vad gäller förkylningar finns det studier som visar att den som tränar eller är fysiskt aktiv har drygt 20 procent färre luftvägsinfektioner och ungefär tre till fyra färre sjukdagar på 15 veckor”, säger Helene Rundqvist, forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi på Karolinska institutet, till Svd.

Enligt en amerikansk studie var det stor skillnad på personer som tränade mindre än en gång i veckan, jämfört med de som tränade fem gånger i veckan eller mer, står det i artikeln. De som var mer aktiva hade betydligt färre förkylningar, och med svagare symptom.

ANNONS
ANNONS

Rundqvist påpekar dock att man inte ska träna ”för hårt” och verkligen tänka på att återhämta sig mellan passen, skriver Svd – annars kan risken för sjukdom faktiskt öka. I övrigt tipsar hon om att alltid använda handsprit och att sova ordentligt som de bästa knepen för att undvika att bli sjuk.