Dagens PS

Därför är Finland det lyckligaste landet

Enligt en finsk psykologiforskare och filosof finns det tre lyckofrämjande levnadsregler som gör Finland till världens lyckligaste land
Enligt en finsk psykologiforskare och filosof finns det tre lyckofrämjande levnadsregler som gör Finland till världens lyckligaste land. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 feb. 2024Publicerad: 15 feb. 2024

Förra året utsågs Finland för sjätte gången i rad till världens lyckligaste land så en finsk psykolog bör veta vad som kan göra oss lyckligare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Frank Martela, finsk psykologiforskare och filosof, säger att det är en vanlig missuppfattning att människor i Finland föds med en positiv syn på livet.

Han säger han till CNBC att det skulle vara mer korrekt att säga att Finland är det land som har minst olyckliga människor i världen.

Tre levnadsregler

Enligt honom beror det till stor det beror på att tre levnadsregler som främjar lycka är vanliga i det finska samhället.

Det handlar om att ha en stark känsla av gemenskap och släktskap, att göra goda gärningar för andra människor och att hitta ett tydligt syfte för sig själv.

Dessa tre saker, gemenskap, välgörenhet och ett tydligt syfte, är avgörande.

ANNONS

Senaste nytt

Gemenskap

“Att ha människor omkring dig som bryr sig om dig och som du bryr dig om, gör människor glada. Lyckligtvis kan det vara sant även under mycket svåra materiella förhållanden”, säger Frank Martela till CNBC.

ANNONS

Studier visar att människor kan finna lycka genom att umgås med vänner, besöka familjen och få kontakt med andra genom spel eller andra roliga aktiviteter, även utan ett stabilt hem.

Välgörenhet

Förra året fann en studie att personer med ångest, depression och stress fick en större känsla av välbefinnande och lycka av att utföra vänliga handlingar för andra.

Det kunde både vara små handlingar, som att ge någon en komplimang, och större handlingar, som att köpa en omtänksam present till en älskad vän.

“När du hjälper någon, när du (har en) positiv inverkan på andra, ökar din egen lycka och känsla av meningsfullhet. I krissituationer är det vanligtvis gott om möjligheter att hjälpa varandra, och det hjälper också till att bygga upp en känsla av solidaritet”, säger Frank Martela till CNBC.

Tydligt syfte

Att hitta ditt syfte är den svåraste av de tre lyckofrämjande levnadsreglerna att uppfylla. Om du är osäker på vad det är kan du skriva ned vad som gör dig lycklig i livet på en lista.

Sedan försöker du ta reda på vad som binder samman de saker du har identifierat.

ANNONS

“Stark målmedvetenhet gör det också lättare att tolerera dåliga förhållanden. Faktum är att fokus på att förändra dessa förutsättningar är en uppenbar källa till syfte som kan animera personen och hjälpa till att hitta mening i den nuvarande situationen”, säger Frank Martela till CNBC.

Fungerande land

Han säger vidare att en annan nyckelfaktor som spelar roll för finländarnas lycka är väl fungerande statliga institutioner.

Regeringar kan, enligt honom, inte göra människor lyckliga, men de kan eliminera många källor till lycka. Han menar att hur väl ett land fungerar har enorm påverkan på människors lycka.

Läs mer: Tre saker som gör Finland till lyckligast i världen Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS