Finland slår rekordet att vara det lyckligaste landet år efter år. Vad är då receptet på lycka? Enligt en av landets experter så finns det några saker som finländarna absolut inte gör.

ANNONS

Det går bra för Finland, i alla fall om man mäter i lycka, sedan landet för femte året i rad 2022 kammade hem förstaplatsen som världens lyckligaste land i World Happiness Report, berättar CNBC.

Finske lyckoexperten, Frank Martela, är en filosof och psykologiforskare som studerar grunderna för lycka. Enligt honom finns det framför allt tre saker som finländarna inte gör för att hålla igång sitt lyckorus.

Jämför dig inte med andra i Finland

Finnar skryter ogärna med sin rikedom eller framgång, och jämför sig inte med andra utan lägger större fokus på sitt eget liv, och sin egen lycka – som man även den håller för sig själv.

Glöm inte bort naturens fördelar

Närheten till naturen är viktigt för vårt välmående. Det har bevisats i otaliga studier och att Finland är omgärdat av sjöar, skogar och en envisen bastukultur som ofta involverar naturen är heller ingen hemlighet. Så därför är nästa tips att inte förbise naturens fördelar.

”Att spendera tid i naturen ökar vår vitalitet, vårt välbefinnande och ger oss en känsla av personlig tillväxt”, uppger Frank Martela.

Bryt inte samhällets förtroende

Ett annat sätt att bli lycklig är att inte bryta samhällets cirkel av förtroende. Att kunna lita på varandra är nyckeln till framgång, och det gäller då att man känner sig säker på gator och torg.

Vid ett test förra året lades plånböcker ut i städer på många håll i världen och i Helsingfors återlämnades nästan alla plånböcker till sina ägare.

Att ta bussen hem från skolan eller leka utomhus utan föräldrars uppsyn är en självklarhet för finska barn.

ANNONS
ANNONS

”Fundera på hur du kan ställa upp för ditt samhälle. Hur kan du skapa mer förtroende?”

Läs även: ”Finlands största industri-investering” [Dagens PS]

Läs även: Vill du lyckas på jobbet? Öva upp din anpassningsförmåga! [Dagens PS]