Dagens PS

Brist på detta vitamin liknar symtom på demens

En äldre man tittar på enmassa frågetecken. Sviktande minne kan bero på annat än demens
Sviktande minne kan bero på annat än demens. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 apr. 2024Publicerad: 11 apr. 2024

Om en närstående börjar visa tecken på minnesförlust behöver det inte alltid bero på begynnande demens, det kan vara något så enkelt som vitaminbrist.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kognitiv försämring, som kan vara ett tecken på demens, kan även orsakas av brist på ett vanligt vitamin som främst finns i animaliska livsmedel.

Kan likna demens

Eftersom kroppen inte själv kan producera det här vitaminet måste vi få i oss det via kosten. Veganer och vegetarianer kan därför behöva ta det som kosttillskott.

Vitaminet finns i animaliska produkter som kött och mejeriprodukter, även fermenterade grönsaker kan enligt Livsmedelsverket innehålla lite av vitaminet.

Dessutom berikas vissa mejeriprodukter samt en del havre-, soya- och mandeldrycker med det här vitaminet.

Scott Kaiser, geriatriker och chef för Geriatric Cognitive Health för Pacific Neuroscience Institute i Santa Monica, Kalifornien, USA, säger att brist på det här vitaminet definitivt kan likna tecken på demens.

ANNONS

Senaste nytt

Äldre i riskzonen

Det handlar om vitamin B12.

ANNONS

“Vitamin B12-brist kan orsaka kognitiv försämring, inklusive försämringar i tänkandet”, säger Scott Kaiser till Fortune.

Äldre är dessutom mer benägna att ha problem med att ta upp vitamin B12, varför de hamnar i riskzonen för att drabbas av brist.

Enligt läkare bör de som har äldre släktingar och vänner definitivt tänka på att B12-brist kan förekomma eftersom det, till skillnad från demens, är ett hälsoproblem som kan åtgärdas.

Vissa läkemedel påverkar

B12 är ett vattenlösligt vitamin som hjälper kroppen att tillverka DNA, det har även en roll i funktionen och utvecklingen av det centrala nervsystemet.

Från 15 års ålder är 4 mikrogram B12 per dag tillräckligt för både kvinnor och män över få i sig, gravida kvinnor behöver 4,5 mikrogram. Barn behöver mindre.

För den som i många år ätit vegansk kost är risken att utveckla B12-brist stor, enligt Deborah Cohen, docent vid avdelningen för klinisk och förebyggande näringsvetenskap vid Rutgers University School of Health Professions i New Jersey, USA.

Hon förklarar att anledningen till att det kan ta ett tag innan en brist märkts är att människor kan lagra en liten mängd B12.

ANNONS

Enligt henne finns det dock många andra riskfaktorer för B12-brist, bland annat diabetesläkemedlet metformin och vissa läkemedel som protonpumpshämmare mot gastroesofageal refluxsjukdom, GERD.

“Dessa läkemedel minskar utsöndringen av intrinsic factor, ett protein som utsöndras av celler i magen som är avgörande för transporten av B12 från magen till den sista delen av tunntarmen, där det absorberas”, säger Deborah Cohen till Fortune.

Hon förklarar att personer som genomgått viktminskningskirurgi, äldre och personer som har mag-tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och glutenintolerans också löper risk att drabbas av B12-brist.

Kännetecknande symtom

B12-brist har enligt läkare några kännetecknande symtom: Brist på energi, mental trötthet illamående, kräkningar eller diarré, aptitlöshet, viktminskning och gulaktig hud.

Amit Sachdev, medicinsk chef vid avdelningen för neurologi vid Michigan State University, USA, säger att B12 är avgörande för energiproduktion.

“Den vanligaste manifestationen av B12-brist är trötthet”, säger han till Fortune.

Den tröttheten och andra och relaterade symtom kan enligt honom förväxlas med symtom på depression och demens.

ANNONS

Scott Kaiser säger att personer med vitamin B12-brist kan vara glömska och förvirrade och kämpa med att koncentrera sig och utföra uppgifter.

Han förklarar att vid allvarlig vitamin B12-brist kan en person utveckla vanföreställningar och paranoia, som liknar demens.

Svårt att avgöra skillnaden

Vid en fysisk undersökning kan det vara svårt att avgöra om en person har B12-brist eller demens, baserat på de kognitiva symtomen finns det inget sätt att se skillnaden.

Men om gastrointestinala symtom började ungefär samtidigt som kognitiva problem kan läkare misstänka att det handlar om B12-brist.

När B12-brist misstänks tas vanligtvis ett blodprov. Symtomen som B12-brist ger behöver dock inte nödvändigtvis vara det.

Bland personer med Alzheimers sjukdom är det vanligare med B12-brist så den som har symtom och brist får ta ett vitamintillskott och se om det hjälper.

Expertpanel: Friska vuxna behöver inga kosttillskott

Olika kosttillskott med vitaminer och mineraler lär inte skydda dig mot vare sig cancer, hjärtsjukdomar eller annat som du kan dö av.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS