Ny forskning avslöjar tidigare okända fördelar med ekologisk mat. En färsk studie visar att viss ekologisk mat inte bara mättar – de påverkar även hjärnan, särskilt hos äldre. Effekten märks på ett överraskande sätt, rapporterar Illustrerad Vetenskap.
Äldre mår extra bra av att äta denna mat


Mest läst i kategorin
Forskare har upptäckt
Forskare vid Southern Medical University i Kina har upptäckt att det vi äter kan ha en mycket större inverkan på vår hälsa än vad man tidigare trott – och det gäller inte bara kroppen. Deras studie visar att ekologisk mat kan vara gynnsam för hjärnans funktion hos äldre.
Forskarna analyserade kostvanor och mental skärpa hos över 6 000 äldre amerikaner. Resultaten visar att de som åt ekologisk mat – både frukt, grönsaker och animaliska produkter – presterade bättre i kognitiva tester än de som inte gjorde det.
Läs även: Hälsoprofessorn: “Löpning ger helkroppseffekt” – plus att du tänker snabbare
Senaste nytt
Kvinnor har mest att vinna på ekologisk mat
Kvinnor som åt ekologisk mat hade 20 procent lägre risk att utveckla mild kognitiv nedsättning (MCI) jämfört med kvinnor som inte gjorde det. Denna skyddande effekt sågs däremot inte hos män.
Enligt forskarna innehåller ekologisk mat färre rester av bekämpningsmedel och mer av nyttiga näringsämnen, såsom omega-3 och polyfenoler, vilka kan bidra till att bromsa hjärnans åldrande.

Flera fördelar med ekologisk mat:
- Kött: Färre antibiotikaresistenta bakterier
- Ägg: Högre innehåll av hälsosamma omega-3-fettsyror
- Mjölkprodukter: Lägre risk att utveckla allergier
- Spannmål: Mindre mängder giftiga ämnen
Även om studien inte kan slå fast att det är de ekologiska produkterna i sig som orsakar de positiva effekterna, ger resultaten nytt bränsle åt tanken att kosten spelar en viktig roll för ett klart sinne – även högre upp i åldrarna.
Läs även: Ensam? Det kan bero på din barndomsekonomi
Självrapporterad studie
Studien baseras på självrapporterad kostinformation, vilket innebär en viss osäkerhet i datan. Dessutom kan andra faktorer, som socioekonomisk status och livsstilsvanor, ha påverkat resultaten. Eftersom studien är observationsbaserad kan den inte fastställa orsakssamband.
Studien är publicerad i European Journal of Nutrition. Även om forskningen är kinesisk till sitt ursprung, bygger den på amerikanska data och publicerades i en europeisk vetenskaplig tidskrift.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.

Viggo Cavling har skrivit om det goda livet sedan tidigt 90-talet. Först i den egna konsttidningen Beckerell, sedan följde Nöjesguiden, Dagens Nyheter, Resume, Svenska Dagbladet, Travel News och RES, bland annat. Allt enligt devisen gör man mycket får man mycket gjort. Gör man lite händer ingenting.