Många är de som valt att skaffa hund under pandemin. Med corona i backspegeln och en vardag som sakta börjar återgå till det normala får allt fler nyblivna hundägare kalla fötter och lämnar tillbaka sina coronahundar, skriver SVT.

ANNONS

Tidigare i år kunde Dagens PS rapportera att intresset för hundar ökat kraftigt under pandemin. Några av de aspekter som då lyftes fram var hur viktigt det är att samla information inför ett potentiellt hundköp. Framförallt att verkligen fundera över om det finns tid och utrymme för en ny och social medlem i familjen.

Om inte är risken stor att nyblivna hundägare ångrar sig längs vägen och överger sina fyrbenta vänner. Något som den ideella föreningen Hundstallet nu kan bekräfta, sedan ansökningarna väller in kring omplaceringar av hundar som köpts under pandemin.

Faktum är att efterfrågan just nu är så stor att Hundstallet inte har kapacitet nog att hjälpa alla coronahundar.

Kontorsarbete inte för hundar

Bara under årets sex första månader har totalt 103 hundar omplacerats. Det kan jämföras med förra året då 60 hundar fick nya hem. En dyster ekvation som enklast kan förklaras med att det distansarbete som rådde under pandemin åter ersatts med traditionellt kontorsarbete, vilket inte alltid är en optimal miljö för en hund.

På Hundstallet som ombesörjer såväl privata omplaceringar som omhändertagande av hundar via myndigheter beklagar man utvecklingen.

”Jag tycker det är tråkigt att man inte tänkt när man skaffade hund att den lever i upp emot tio år, ibland längre”, säger stallchefen Frida Larsson till SVT.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Svenska Kennelklubben tipsar: Så ska du tänka när du skaffar hund [Dagens PS]

Läs även: Återgång till kontor stressar hunden [Dagens PS]