Priset på hundvalpar har stigit i världen, och hundtjuvar utnyttjar pandemin. Anledningen är stor efterfrågan på att ha någon att mysa med. 

ANNONS

Tidningen Fortune berättar i en lång artikel om det ökade intresset för hundar under pandemin, som de kallar för den ”stora pandemivalpboomen”.

Författaren Katherine Dunn berättar om sin egen situation när hon försökte skaffa en fyrbent vän att gå i karantän med i Storbritannien:

”Jag hade funnit mig själv försöka navigera på en orolig marknad för fyrbenta vänner som präglades av hård konkurrens om räddningshundar, skarpa prishöjningar för valpar, skrupelfria uppfödare, europeiska smugglare, lömska bedragare och direkta dognappers. Och det var bara i London.”

Sverige exempel

Och det var inte bara i London, upptäcker hon och listar en rad länder där hon ser en liknande trend, inklusive Sverige där en artikel från Kristianstadsbladet där veterinärer märkt ett stort inflöde av hundvalpar.

”Pandemivalpboomen är nu en covid-19-era klyscha runt om i världen, med efterfrågan som ökar från Kanada till Sverige till Spanien, Brasilien, Australien och Israel”, skriver Katherine Dunn.

I USA har priserna på hundvalpar stigit med 36 procent i snitt, enligt sajten PuppySpot. Priset på den dyraste varianten, engelsk sheepadoodle, har stigit med nära 90 procent.

När efterfrågan stiger kraftigt på en marknad öppnar det också upp för sådana som vill göra sig ett klipp med skumma metoder. Bedrägerier och stölder som involverar hundar har också ökat kraftigt.

Gaga fick betala halv miljon dollar

Ett mer extremt exempel är popstjärnan Lady Gaga, som fick sina två franska bulldogs stulna på gatan i Los Angeles i februari. Lady Gaga fick tillbaka hundarna efter att ha betalat 500 000 dollar ”utan frågor” till kidnapparna.

ANNONS
ANNONS

Men hon är inte ensam om det. American Kennel Club uppskattar att två miljoner hundar blir stulna i USA varje år, ofta för att ”flippas” och säljas vidare till nya ägare. Små hundar löper störst risk att bli hund-nappade, till exempel en french bulldog kan kosta upp mot 10 000 dollar, även om de inte tillhör en kändis.

Läs hela artikeln i Fortune.

Läs mer: Rapport: Svenskar med husdjur är lyckligare – Dagens PS