Hur många dagar i skidbacken har inte slutat med ont i fötterna? Det är inte helt lätt att hitta den perfekta pjäxan men det är det viktigaste för att du ska få en bra upplevelse i skidbacken. Alpingaraget ger oss bästa pjäxtipsen.

Pjäxan är grundstenen i skidåkning och det är oerhört viktigt att den sitter bra på foten och att den inte gör ont. En hel dag kan vara förstörd om vi får ont i fötterna av pjäxorna. Alpingaraget delar upp pjäxprovningen i fyra delar.

1. Fotanalys
Första steget är en fotanalys innan själva utprovandet av pjäxor. Vid en fotanalys kollar de på dina fötter och mäter fotens längd och bred samt ställer frågor kring vilka pjäxor du har haft tidigare och om du haft några problem med dem. Eftersom alla fötter är olika kan det skilja sig lite vad de kommer fram till.

Bootfiting – bästa pjäxtipsen inför skidsäsongen
En fotanalys är första steget vid en pjäxprovning. (Foto: Alpingaraget)

2. Utprovning av pjäxor
När de har gjort en fotanalys och har måtten på dina fötter är det dags att prova olika pjäxor efter dina önskemål. Det finns flera hundra olika modeller, allt ifrån alpint, park, race, telemark, toppturspjäxor med mera. När du har hittat en modell som passar dig och känns bra börjar de anpassa innerskon genom att värma upp den. Innerskorna stoppas tillbaka när de är ordentligt uppvärmda och du får då kliva i dem 10–15 minuter för att maximera tillpassningen. Om du väljer formgjutna sulor görs sulorna innan innerskon värms upp.

Sulan är minst lika viktig som pjäxan

3. Formgjutna sulor
Lika viktig som pjäxan är för skidåkning är sulan minst lika viktig. Den bidrar till högre komfort, avlastning och prestanda. Alpingaraget gjuter sulorna beroende på hur din fot och dina önskemål ser ut, eftersom alla fötter är unika.

4. Anpassning
Alla har olika fötter och en pjäxa passar inte alltid perfekt. Det kan vara stor skillnad på höger och vänster till exempel. Det kan även finnas knölar och utväxter på fötterna som gör ont och som inte kändes när du provade pjäxorna i butik. Om du har köpt pjäxor hos Alpingaraget ingår en tryckning per pjäxa. De ser till att pjäxorna passar perfekt genom att fräsa, lästa och bygga om dem.

ANNONS
ANNONS
Pjäxor, Alpingaraget
Pjäxor är grundstenen i skidåkning så var noga när det är dags att köpa nya. (Foto: Alpingaraget)

Alpingaragets riktmärken att följa för att hitta den perfekta pjäxan:   

  • Köp rätt storlek, gå inte upp en storlek för att det ”känns skönare”. Då är det lätt att pjäxan bli för stor och foten glider runt. Det går att anpassa pjäxorna väldigt bra efter just din fot även om de kan kännas lite tajta när du provar första gången.
  • Vad ska du använda pjäxan till? Ska du gå på tur, bara åka pist eller kanske både och? Välj en pjäxa utifrån ditt användningsområde.
  • Välj inte en för styv pjäxa.
  • Välj den pjäxa som sitter bäst på din fot, den ska varken vara för tight eller stor.
  • Fundera på att göra en formgjuten sula till dina pjäxor, det ger bättre stabilitet och ökar komforten i dina pjäxor.


Läs mer
: Din drömweekend i Åre [Dagens PS]