Luftfuktare blir allt mer populära att ha i hemmet och de förbättrar inomhusklimatet. Något som är bra speciellt om du har allergi eller astma.

En luftfuktare har många fördelar, skriver Leva & Bo. Under vinterhalvåret upplever många besvär inomhus på grund av den torra luften. Det är inte ovanligt med spruckna läppar, torrt hår, torra ögon, slemhinnor och luftvägar. Ett bra sätt att förhindra detta kan vara med en luftfuktare som förbättrar inomhusklimatet.

Växter trivs också bättre med högre luftfuktighet och även möbler kan hålla sig fina längre med en bra luftfuktighetsnivå.

Skillnaden på luftfuktare och luftrenare

Den huvudsakliga skillnaden hörs på namnen. Luftfuktaren ökar luftfuktigheten medan luftrenaren rengör luften från föroreningar. Även om båda är bra för ungefär samma sak finns det stora olikheter i funktionerna och vad de ska uppnå.

Med en luftfuktare vill man uppnå fuktigare luft och minska hälsoproblem i samband med torr luft. En luftrenare rengör i stället luften och hjälper till att avlägsna besvärliga partiklar och damm.

Bra mot astma och allergi

För den som har astma och allergi blir problemen värre av torr inomhusluft. Enligt experter kan en luftfuktare vara effektiv mot både andningsproblem och torra slemhinnor – alltså perfekt för allergiker och astmatiker, skriver Leva & Bo. Luftfuktaren är särskilt bra mot förkylningar och luftvägsinfektioner samtidigt som den kan hjälpa till att påskynda läkningsprocessen.

Så fungerar en luftfuktare

Luftfuktaren har en behållare med vatten och producerar ånga som absorberas i luften. Det finns olika sorter men den vanligaste är en ultrasonisk som delar vattenmolekylerna och skickar ut dimma som absorberas som ånga i luften. En ultrasonisk luftrenare är både miljövänlig och tyst.

Luftrenaren ska rengöras regelbundet för att förhindra bakterier. Vattnet ska alltid vara fräscht och alla filter ska vara rena. En smutsig luftrenare kan ge motsatt effekt – nämligen allergi- och astmabesvär och även förkylningsliknande symptom.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Leva & Bos luftrenartest här.

Läs mer: Därför ska du ha en luftrenare hemma [Dagens PS]