Luftrenaren har blivit allt vanligare och börjar bli mer och mer anpassade för våra hem. Här har vi samlat ett gäng luftrenare – och det finns en för alla. 

ANNONS

Luftrenare är hetare och viktigare än någonsin och marknaden för luftrenare växer explosionsartat. Den senaste tiden har försäljningen av luftrenare ökat då det blir allt mer känt att det går att förbättra luftkvalitén i hemmet och på kontor.

Anledningarna till att ha en luftrenare hemma är många. Dagens PS har pratat med Anders Hedström, globalt ledande expert inom luftrening, som ger exempel på sådant som påverkar den dåliga luften i våra hem.

Doftljus lika farligt som att röka 

Han säger att något så vanligt som doftljus ofta är i stort sett lika farligt som att röka cigaretter. Det är viktigt att ljus är tillverkade av stearin och inte paraffin som är oljebaserat.

Eldar man hemma i den öppna spisen eller i kakelugnen ska man bara använda björkved, annan ved och pellets är hälsofarligt. Ytterligare en hälsofara är om man bor i närheten av hårt trafikerade vägar eller nära en flygplats.

Anders höjer samtidigt fingret och varnar för att det finns många luftrenare som ”är helt värdelösa” och säger att om man ska ha en luftrenare så ska man välja någon med riktiga Hepa-filter och ett kolfilter för att klara av att rena emissioner med mera.

ANNONS
ANNONS

Påverkar mental hälsa

Om ventilationen i hemmet är dålig vädras inte kvalster, pollen, kemikalier och pälsallergener ut utan stannar i hemmet. Utsätts vi för dåligt inomhusklimat under en längre tid kan det orsaka både allergier och astma men även förvärra befintliga symtom, skriver Konsumentmagasinet.

Luftföroreningar för även med sig kraftigt förhöjda risker att drabbas av psykisk ohälsa, som Dagens PS tidigare skrivit om. Bor man i närheten av trafikerade områden så är risken stor för välmåendet. Dessutom eliminerar luftrenare med bra filter både virus och bakterier.

Flera alternativ

De finns luftrenare som är riktigt snygga och får en självklar plats i många hem och andra som är anpassade mer till kontor. Här har vi samlat ett urval av de typer av luftrenare med hög kvalitet som renar luften ordentligt.

Luftrenaren – den nya statussymbolen
Blueair har lägre elförbrukning än en glödlampa beroende på inställning. (Foto: Blueair)

Blueair
Hos Blueair går det att köpa luftrenare efter storleken på rummet. Luftrenarna är energisnåla, tysta och utrustade med två filter. Blueairs HEPASilent™-teknik är en kombination av två olika filtreringstekniker vilket ger ett resultat av renare luft i ett högre flöde. Elförbrukningen är lägre än en vanlig lampa beroende på inställning.

Luftrenaren – den nya statussymbolen
Woods luftrenare är diskreta och går att hänga upp på väggen. (Foto: Woods)

Woods
Det här är luftrenare för de som vill ha något diskret. Modellen på bilden kan monteras på väggen eller ha stående ben. Den passar i sovrum eller andra mindre rum och fungerar lika bra i en liten lägenhet som i en stor villa. Woods luftrenare är kompakt, tyst och energisnål.

Camfil, Luftrenare
City M fungerar i alla typer inomhusmiljöer. Den tar även bort dålig lukt. (Foto: Camfil)

Camfil
Camfils luftrenare är utformade för att passa kontor och andra publika rum men fungerar i alla typer av inomhusmiljöer. Camfil är en väletablerad aktör och har tillverkat luftrenare sedan 1963. Deras luftrenare City M avlägsnar inte bara damm, föroreningar och skadliga partiklar utan tar dessutom bort lukt och odör.

ANNONS
ANNONS
Luftrenare, QleanAir
QleanAirs luftrenare är utformare för inomhusmiljöer som kontor eller varför inte större hemmakontor? (Foto: QleanAir)

QleanAir
QleanAir har utvecklat luftrenare i över 25 år. Precis som Camfil är QleanAir utformade för att passa publika miljöer som kontor. Deras luftrenare är tysta och skulle kunna vara ett alternativ till hemmakontoret. QleanAir skriver på sin hemsida att ren luft ger möjlighet till optimerad ventilation vilket sänker uppvärmningskostnader. Ytterligare en anledning att ha en luftrenare.

Livsdal, Luftrenare
Livsdal har verkligen satsat på design och har en av marknadens snyggaste och mest stilrena luftrenare. (Foto: Livsdal)

Livsdal
Livsdals luftrenare är prisbelönta för deras design och luftrenarna smälter in i hemmet jämfört mer mer industriella luftrenare. I luftrenarna är det HEPA H13-filter, samma sorts filter som Camfil har i sina luftrenare. Luftrenarna eliminerar bland annat giftiga ämnen från rengöringsmedel, skadliga gaser från flamskyddsmedel i inredning och pollen.

Smakar det så kostar det

Det finns en stor mängd riktigt bra luftrenare på marknaden men det finns många fallgropar att se upp för. Luftrenarna vi har tipsat om kostar allt ifrån cirka 5 000 till 120 000 kronor. Det är en stor spännvidd, och vill du ha ren luft så kostar det. Precis som i många andra fall så får man det man betalar för.