Flytväst är förhoppningsvis en självklarhet för alla till sjöss men det finns en hel del annat att ha koll på. Här är råden för en säker båtsäsong.

ANNONS

Nu när fritidsbåtsäsongen drar i gång ökar antalet sjöräddningslarm. Därför är det viktigt att hålla koll på en del saker innan det är dags att bege sig ut på sjön. Det finns många bra råd att ta till sig.

”Sommarmånaderna innebär högsäsong för vår sjöräddningsverksamhet och går också hand i hand med fritidsbåtssäsongen. Många tillbud skulle kunna undvikas om fritidsbåtsägare alltid bar flytväst. Det är en billig och effektiv livförsäkring, både för båtägare men också för nära och kära ombord,” säger Annika Vestergård, chef för Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral till Båtliv.

Flytväst, säker båtsäsong
Flytväst till sjöss borde vara en självklarhet för alla. Men det finns en hel del som behöver bli påminda.

Tolka väderförhållanden och var nykter till sjöss

”God planering är A och O. Säkerställ därför att båten är i trim, håll fortlöpande kontakt med dina anhöriga på land och lär dig tolka vad olika väderförhållanden kan innebära för dig ute till sjöss. Det är också en självklarhet att man håller sig nykter till sjöss”, säger Annika Vestergård.

Båtliv har listat 10 råd för en säker fritidsbåtsäsong

Använd alltid flytväst. Se till att den sitter som den ska och att den inte glider omkring på kroppen. En flytväst fyller ingen funktion om den bärs på fel sätt. Den bör synas i vattnet, gärna med en stark eller lysande färg och låt barnen öva på att använda flytväst i vattnet.

Håll koll på vädret. Lär dig att tolka vad olika väder kan innebära och ha koll på väderprognoserna. Ett tips är att ladda ner Sjöfartsverkets värderapp Viva.

ANNONS
ANNONS

Navigationsutrustning och mobil. För att lätt kunna ange din position så lär dig använda navigations- och kommunikationsutrustningen ombord. Om elektroniken inte fungerar är papperssjökort en säker nödlösning. Ha mobilen i ett vattentätt fodral.

Planera din rutt. Håll anhöriga underrättade om dina planer och om det blir några förändringar på vägen.

Ankare. Det är lika viktigt med ankare som att ha tillräckligt med ankarlina. Med ankaret kan du alltid få stopp på båten.

Trygghet. Kör eller segla båten så att alla medpassagerare kan känna sig trygga.

Ta med sällskap. Är du själv i båten utsätter du dig för en högre risk.

Underhåll båten. Inför varje säsong bör du serva motor och rörliga delar.

ANNONS
ANNONS

Ha rätt försäkring. Det kan bli dyrt om du inte har tecknat assistansförsäkring. Det händer att båten går på grund, att motorn stannar eller att någon svävar i livsfara.

Rapportera. Om du ser saker som drivande föremål, fel på utmärkning eller släckta fyrar ska det rapporteras till Sweden Traffic http://www.sjofartsverket.se/rapportera eller på telefon 0771-40 90 09.

Läs mer: Storebro 31 – Svenskt kvalitetsbygge som står sig [Dagens PS]