Eldriven husbil på semestern, kan det vara något? För dig som vill utforska landsvägarna tyst, bekvämt och fossilfritt Mercedes-Benz uppgraderat EQV till husbil med ytterligare lyxfaktor.

ANNONS

Mercedes-Benz har en lång historia av att förvandla vanmodellerna till lyxiga husbilar. Nu har också företagets nyss släppta EQV kommit i husbilstappning, en av de första elektriska husbilarna på marknaden.

”Husbilsmarknaden är strategiskt viktig för Mercedes-Benz Vans”, säger Klaus Rehkugler, chef för försäljning och marknadsföring. ”Vi vill fortsätta växa och spela en banbrytande roll när det gäller innovation och hållbarhet. För oss är det självklart: framtiden är elektrisk, också när det gäller husbilsmarknaden!”

E-husbil för tysta och rena äventyr

Design och omvandling står schweiziska Sortimo Walter Rüegg för. Den nya e-husbilen är till för de äventyrare som vill utforska världens vägar i tysthet och utan utsläpp, enligt Robb Report.

Grunden är den batteridrivna van som presenterades 2019, ett elektriskt alternativ till V-klassen. Efter ett antal modulära uppgraderingar har vanen nu blivit husbil.

Husbilen kommer med ett pop-up-tak, och upp till fyra sängplatser. Det finns en utfällbar säng i den lägre kabinen, och en till i taket. I köket finns kylskåp, vask och en gasspis med två kokplattor.

ANNONS
ANNONS

Förarsäte och främre passagerarsätet är svängbara. USB-portar, innerbelysning och tonade bakrutor är andra uppgraderingar på husbilsmodellen.

Upp till 363 kilometers räckvidd

På taket kan man fästa två solpaneler som kan generera upp till 400 watt. Framdrivningsbatteriet varierar beroende på vilken van man väljer.

EQV 300 har ett batteri på 90 kWh med en räckvidd på upp till 363 kilometer. EQV 250-modellens 60 kWh-batteri beräknas ha en räckvidd på upp till 236 kilometer.

Givetvis varierar det, mycket hänger på hur mycket extrautrustning (och därmed extra vikt) man väljer.

Nu kommer utmaningen: förvandlingen av van till husbil utförs bara i Schweiz. Sortimos paket med en säng och kök, och pop-up-tak, kostar från 9 980 CHF (nästan 99 000 kronor) utan moms.

Sedan kostar förstås vanen. Enligt Robb Report uppger Mercedes att grundpriset för EQV i Tyskland är 56 990 euro (587 990 kronor, cirka). En extralång EQV 300 har grundpriset 87 596 euro (drygt 903 000 kronor).

ANNONS
ANNONS

Vill man ha allra högsta klass med samtliga Sortimos tillägg räknar Robb Report med att det går lös på 109 863 dollar, vilket är nästan precis en miljon kronor.

Läs även: Rysare – 2021 ännu ett ras för internationell turism [Dagens PS]

Läs även: Här startar Volvo eget laddnätverk för elbilar [Dagens PS]