Volvo bygger ett eget nätverk med snabbladdare – men än så länge bara i Belgien och Luxemburg. Laddarna ska stå hos Volvos handlare. Volvo Cars har registrerat varumärket Powerstop för ”Laddningstjänster för elfordon”.

ANNONS

Tesla har sedan länge sitt Superchargernätverk. Det har blivit en stor konkurrensfördel för den amerikanska biltillverkaren, och inom kort ska nätverket öppnas för andra bilar. Flera europeiska bilmärken har gått ihop i laddningsnätverket Ionity som erbjuder snabbladdare på 1500 platser.

Stått utan eget nätverk

Volvo har än så länge valt att stå utanför och inte ha något eget laddningsnätverk, trots att märket vill gå i bräschen för skiftet till elbilar och lovat sluta med förbränningsmotorer om åtta år.

Men snart kan det bli ändring, Volvo meddelar nu att man till att börja med ska bygga ett eget nätverk i Belgien och Luxemburg.

30 stationer 2022

Redan i mitten av 2022 ska det finnas 30 laddstationer på plats i Benelux. Med de nya snabbladdarna kan du ladda med en hastighet på upp till 175 kW och med vissa laddare upp till 200 kW. Det handlar om en station där maximalt två elbilar kan laddas samtidigt. Laddningsnätverket byggs i samarbete med Volvos återförsäljare och laddarna kommer att stå i närheten av bilhallarna.

Elbilar av alla märken ska kunna ladda vid Volvos snabbladdare.  Alla laddningspunkter är öppna 24/7 och volvokunder får ett förmånligt pris tack vare deras Plugsurfing-kort eller app, som de får när deras Volvo levereras. Laddningen ska se enbart med förnybar energi.

Powerstop nytt varumärke

Om satsningen ska göras i fler länder är inte officiellt. Strax före jul registrerade Volvo Cars det nya varumärket Powerstop. Enligt varumärkesansökan avser Powerstop laddstationer för elektriska fordon och laddningstjänster för elfordon.

ANNONS
ANNONS

Det är sedan tidigare känt att Volvos italienska generalagent planerar att bygga ett mindre laddningsnätverk under namnet Volvo Recharge Highways. 

Så här trevligt ska det se ut hos Volvos laddstationer i Italien. Foto: Volvo Cars