En historisk möjlighet har precis seglat upp på den brittiska bostadsmarknaden sedan ett 700 år gammalt slott lagts ut till försäljning, skriver Robb Report.

ANNONS

Det talas ofta om unika möjligheter av typen som endast dyker upp en gång i livet. Ett fint exempel på just ett sådant lyckokast är den brittiska egendomen Adlington Hall. En av Storbritanniens mest anrika fastigheter med kopplingar till både kungafamiljen och medeltiden.

Att ägorna aldrig tidigare varit möjliga att förvärva gör givetvis saken än mer delikat och den omtalade möjligheten en på 700 år. Vi talar såldes inte om vilket slott som helst.

Här finns dessutom både arkitektoniska och historiska detaljer som hade gjort de flesta mäklare frälsta.

Slott
Här väntar hela 1 922 hektar på sin nye ägare. (Bild: Savills landsbygdsbyrå)
slott
Ett projekt för gröna fingrar månne? (Bild:Savills landsbygdsbyrå)

Ditt för 355 miljoner kronor

Den ansenliga boytan innefattar sex gårdar, 21 bostadshus, en evenemangslokal och ett byhus.

Allt till ett pris av 32,1 miljoner dollar, motsvarande 355 miljoner kronor, enligt Mark Wiggin Estate Agents som tillsammans med Savills landsbygdsbyrå håller i den historiska försäljningen, skriver Robb Report. 

Adlington Hall tillhörde ursprungligen släkten Norman Earls som i sju generationer höll ställningarna på slottet, innan det tillföll det brittiska kungahuset.

De nuvarande ägarna, familjen Legh, ska i sin tur ha kommit över egendomen under 1300-talet och vårdat det ömt sedan dess.

Slott
Kan detta möjligen vara vardagsrummet?(Bild: Savills landsbygdsbyrå)
slott
Den lilla matsalen. (Bild: Savills landsbygdsbyrå)

Vem ska bli med slott?

Av förklarliga skäl har Adlington Hall genomgått ett antal förbättringar och restaureringar genom årens lopp för att stå emot tidens tand. Det förklarar bland annat att den vallgrav som en gång omgärdade slottet idag är ett minne blott.

ANNONS
ANNONS

En tidstypisk detalj som säkerligen kan rättas till om så önskas. Ska det vara, så ska det.

Ett ståtligt residens är det icke desto mindre där det tronar på den brittiska landsbygden. Nu återstår bara frågan vem som kniper detta 700-åriga tidsdokument?

Läs även: Dyraste vingården i Napa Valley i historisk försäljning [Dagens PS]