Är det dags att måla om fritidshuset? Nu är den tiden på året här då det lämpar sig bäst att måla om huset eller fritidshuset. Proffsen ger sina tips och råd kring vad du bör tänka på.

ANNONS

Måla om huset kan ta tid men gör du allt i rätt steg underlättar det arbetet. Sveff (Sveriges färg- och limföretagare) ger sina bästa tips när du ska måla om din husfasad.

Förbehandla huset

Förbehandla gör du för att minska risken för att fukt tränger in och att fasaden angrips av mögel- eller rötsvamp. Det är viktigt att vara noga med fuktusatta ytor som spikställen, ändträ och skarvar. Obehandlat trä ska inte stå längre än två veckor.

Börja med att ta del av produktens rekommendation innan du grundmålar fasaden då alla fabrikanter ger olika råd.

Grundmåla huset

Har fasaden aldrig varit målad bör alla ytor som ska målas med täckfärg även grundmålas. Men tidigare målade träytor behöver inte grundmålas normalt sätt om det befintliga färgskiktet är intakt. Har färgen flagnat behöver det skrapas ned till bara trät och grundmålas.

Välj täckfärg

Även om täckfärg grundar sig i personlig smak finns det fler aspekter att ta hänsyn till vid val av färg. Bland annat vilken färgtyp huset varit målad i tidigare, hållbarhet och färgens glans. Här kan du läsa mer om val av färg.

Måla med täckfärg

När allt förarbete är färdigt är det dags för att måla. Sveff tipsar bland annat om att ta reda på väder. Det ska helst vara torrt väder och en lägsta temperatur under dygnet på 7–8°C.

Rätt verktyg är A och O för att färgen ska fördelas snyggt och börja alltid med fasaden innan du målar knutar, fönsterkarmar och foder.

ANNONS
ANNONS

För ett långvarigt och bra skydd är rätt tjocklek på färgskiktet viktigt. Det bör generellt målas två lager med täckfärg.

Läs mer hos Sveff

Läs även: Så inreder du köket med begränsad budget [Dagens PS]