En ”da Vinci bland violiner” ska säljas av Aguttes i Paris. Violinen tillverkades av luthier Giuseppe Guarneri för 300 år sedan, och slutbudet kan hamna över 100 miljoner kronor enligt Reuters.

ANNONS

Violinen säljs av franska Aguttes nästa månad, på uppdrag av ägaren, violinvirtuosen Regis Pasquie. Pasquie köpte violinen för över 20 år sedan, och gav redan dagen efter en konsert på instrumentet – som han aldrig spelat på innan.

”Det var det perfekta instrumentet för honom”, säger Sophie Perrine från auktionshuset Aguttes till Reuters. 

”Som att sälja en da Vinci”

”Det finns många violiner, men den här är som att sälja en Rembrandt, en Goya eller till och med en Leonardo da Vincimålning”, säger Perrine.

Guarnieri tillverkade 150 violiner, och kvalitetsmässigt tävlar hans instrument med Antonio Stradivari.

Regis Pasquie har spelat på violinen bland annat vid konserter i Carnegie Hall i New York och på Opera Garnier i Paris, uppger Reuters.

Över 100 miljoner kronor

Violinen säljs vid en auktion som hålls 3 juni, och utropspriset beräknas till mellan 4 och 4,5 miljoner euro (drygt 41 miljoner till drygt 46 miljoner kronor), men Sophie Perrine tror att den kan säljas för upp till 10 miljoner euro (103 miljoner kronor).

”Den är både någonting mycket gammalt samtidigt som den är väldigt aktuell och levande”, säger Perrine till Reuters. ””Och den här lilla saken kommer att fortsätta låta människor höra dess exceptionella ljud under många år än”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Zorn-tavla såld för över 35 miljoner kronor [Dagens PS]

Läs även: Rekorddyr whisky slår världsrekord [Dagens PS]