Konstverket ”Solnedgång” av Tarsila do Amaral är värt omkring 587 miljoner kronor. Nyligen återfanns den och annan konst hos en grupp bedragare i Rio de Janeiro.

ANNONS

Konstverket Amarals Sol Poente är en oljemålning från 1929 som hittades gömd under sängen hos en person i Rio. Han ska ha lurat änkan till en konsthandlare genom att påstå sig ha klärvoajanta egenskaper.

Bara Amarals Sol Poente i sig anses vara värd 300 miljoner reais – 587 miljoner kronor. Men vid tillfället hittade man också 16 andra verk.

Polisen grep fyra personer, inklusive offrets egen dotter, för att ha deltagit i kuppen mot den 82-åriga kvinnan. Det samlade värdet av den stulna konsten beräknas till 709 miljoner reais, eller nästan 1,4 miljarder kronor.

Konstverken återfanns av civilpoliser i ett strandhus vid Ipanema. Bland de andra återfunna tavlorna fanns Mascarada av Di Cavalcanti och två andra Amaral-målningar: Pont-Neuf och O Sono, skriver The Guardian.

Lurade med klärvoajans – fick konst

Några av de stulna målningarna hade hunnit säljas till utländska samlare. Bland annat hade det latinamerikanska konstmuseet i Buenos Aires i Argentina köpt en.

Förutom konstverken hade de fyra personerna tagit smycken värda ungefär 10 miljoner kronor från änkan.

För att komma åt stöldgodset hade en person i ligan lurat offret genom att närma sig henne när hon kom ut från en bank.

ANNONS
ANNONS

Mannen hävdade att han var klärvoajant och att han visste att kvinnans dotter var döende. För att hon skulle få utsagan bekräftad tog han henne till en spådam och en prästinna som var för sig bekräftade förutsägelsen.

Mot en avgift erbjöd sig sedan trion att ingripa och bota dottern via andevärlden. De krävde en avgift på flera miljoner pund i flera veckors tid. När änkan hade fattat misstanke och slutat betala blev hon i stället bunden i sitt hem medan bedragarna tog hennes konst.

Läs också:

Dolt självporträtt av van Gogh hittat [Dagens PS]