Dagens PS

Dolt självporträtt av Van Gogh hittat

van gogh
Besökare tittar på en Vincent Van Gogh-utställning i Peru, i mars i år. Röntgenbilden av det dolda självporträttet går att se på Skottlands nationella konstmuseum National Galleries of Scotland. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 14 juli 2022Publicerad: 14 juli 2022

Ett tidigare helt okänt självporträtt av konstnären Vincent Van Gogh har upptäckts på Skottlands nationella konstmuseum, rapporterar BBC

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Självporträttet upptäcktes av experter på Skottlands nationella konstmuseum National Galleries of Scotland, i Edinburgh.  

Det gömda porträttet fanns på baksidan av en av Vincent Van Goghs tidigare målningar, “Head of a Peasant Woman”, dolt av flera lager lim och kartong. 

Tavlan skulle röntgas inför en ny utställning och det var tack vare det som självporträttet hittades.

Självporträttet upptäcktes bakom Van Goghs kända “Head of a Peasant Woman”. (Foto: Wiki Commons)

“Betydande upptäckt”

Enligt museets konservator Lesley Stevenson blev experterna otroligt chockade men glada över upptäckten. “När vi såg röntgenbilden för första gången blev vi självklart väldigt upprymda”, säger hon. “Det här är en betydande upptäckt eftersom den bidrar med mer kunskap till det vi redan vet om Van Goghs liv.”

Professor Frances Fowle, kurator på museet, instämmer. “Sådana här ögonblick är otroligt sällsynta. Vi har upptäckt ett okänt verk av Vincent Van Gogh, en av de viktigaste och mest populära konstnärerna i världen”, säger hon.

ANNONS

Senaste nytt

Går att se i Edinburgh

ANNONS

Frågan är nu om porträttet ens kommer att kunna separeras från “Head of a Peasant Woman”, eftersom det är så pass fastlimmat. Enligt experterna på museet kommer det kräva ett noggrant och försiktigt arbete för att separera konstverken utan att råka förstöra något.

Besökare på National Galleries of Scotland i Edinburgh kommer få se den första röntgenbilden av porträttet.  

Återanvände ofta dukar

Den nederländska konstnären återanvände ofta sina dukar genom att måla på båda sidorna, för att spara pengar. Van Goghs konstverk blev inte eftertraktade förrän efter hans död – han blev bara 37 år gammal. 

Vem vet vilka fler skatter som skulle kunna gömma sig bakom Van Goghs kändaste verk. 

Läs hela artikeln här.

Läs mer: Sällsynt dinosaurieskelett auktioneras ut i New York

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS