Varför inte satsa på en bilsemester i Tyskland i sommar? Europa har öppnat upp och det blir lättare att resa utomlands. Vårt tips är Rhein Neckar i sydvästra Tyskland. 

ANNONS

Kör runt i ”Bilens vagga” och fortsätt med en tur runt Neckardalen som omsluter floden Neckar. Besök städer som andas historia och kultur, stanna på något av de många slotten eller ställ bilen en stund och vandra eller längs cykla längs floden. Missa inte heller att besöka någon av de många vingårdar som finns i regionen.

Neckar bilsemester
Neckar i södra Tyskland
Foto: Ruben Hansen Unsplash

Neckardalen Tysklands ”vilde kille”

Strax före den 367 km långa floden Neckar – som betyder ungefär vild kille – försvinner in i Rehn vid Mannheim, gör den mer än rätta för sitt namn. Den gröna Neckardalen breder ut sig öster om Schwarzwald – där även den berömda tårtan härstammar ifrån. Dalen omsluter floden som har sin källa i östra Schwarzwald och flyter sedan norrut, passerar den vackra staden Heidelberg och mynnar ut i Rhen vid Mannheim.

Neckar flyter igenom bland annat städerna Rottweil, Tübingen, Stuttgart, Heilbronn och Heidelberg. Sägen säger att kungligheter under medeltiden byggde sina slott på klipporna ovanför dalgången. Syftet var att skydda handelsmännen som skeppade varor längs med floden från pirater. Handelsmännen avkrävdes tull för beskydd mot piraterna. Otaliga vinodlingar klättrar upp för strändernas sluttningar längs med floden.

Turistleder genom Tyskland

Efter andra världskriget ville man i den nygrundade Bundesrepubliken bättra på sitt dåliga rykte. 1950 kom därför några kloka huvuden på att upprätta en turistled tvärs igenom några av de vackraste delarna av landet – från Main i norra Hessen till Alperna i söder. En av de många lederna heter Korsvirkesleden och den ”röda” delen av leden löper genom Neckardalen. Helt enkelt ett bra sätt att se så mycket som möjligt för den som inte orkar göra sin egen planering.

Stopp att göra i Rhein-Neckar

I staden Mainz flyttar du dig med lätthet 2000 år tillbaka i tiden. Staden är byggd på romerska ruiner och ståtar med katedraler och barockbyggnader. Besök Schloss Karlsruhe som inhyser det berömda museet Badisches Landesmuseum i Karlsruhe, eller strosa i de gamla växthusen i den botaniska trädgården.

Bilsemester Neckar
Schloss Karlsruhe Tyskland
Foto: Komal Gahir Unsplash

Staden Mannheim har en fantastisk affärsgata och vacker arkitektur. Besök det gamla vattentornet Wasserturm, ett välkänt landmärke byggt 1886, eller kyrkan Christuskirche. I Heidelberg hittar du Tysklands äldsta universitet, och staden är en av få städer som inte bombades sönder under andra världskriget.

Gamla stan i Eppingen är en attraktion för turister och är särskilt berömd för sina historiska korsvirkesbyggnader. Runt ”Pfeifferturm”, stadens äldsta byggminnesmärke, finns praktfullt iordningställda korsvirkeshus från stadens blomstringstid.

ANNONS
ANNONS
Neckar bilsemester
Vinodlingar i Neckar
Foto: Pexels

Sist men inte minst vinodlingarna längs med Neckar. Ställ bilen och hyr en cykel, promenera eller varför inte boka en segwaytur?

Läs mer här: Heidelberg en bilresa [Dagens PS]