Under pandemin fick många svenskar upp ögonen för båten som en komponent i semestrandet. Trenden håller i sig, och nu ökar efterfrågan på tryckta sjökort, enligt Sjöfartsverket.     

ANNONS

Sjöfartsverket kan även i år konstatera att den stora efterfrågan på nya sjökort fortsätter öka, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Trenden med att ”hemestra” på sjön har satt sig efter att den växte sig stark i pandemin. Efter att Sjöfartsverket tidigare såg en minskad efterfrågan på tryckta sjökort har det nu tagit fart igen – många nyblivna båtägare har inte ett digitalt system å fritidsbåten utan föredrar att ta sig fram analogt.

Sedan 2021 har försäljningskurvan vänt uppåt och det såldes nästan 40 procent fler båtsportkort än tidigare. Trenden fortsätter även under 2022, konstaterar Sjöfartsverket.

Sjökort bra komplement

”Vi såg redan förra året en trend där intresset för båtliv ökat. Försäljningen av båtsportkort fortsätter att öka under 2022 och vi räknar med att överstiga förra årets rekord innan säsongen är slut”, säger Annika Kindeberg, myndighetens säljchef.

Hon konstaterar att det är bra att ha nytryckta kort, då man ritar in 200-300 förändringar mellan varje utgåva. Men det är också ett bra komplement till eventuell digital navigeringsutrustning ombord, eftersom det kan bli strömavbrott.

Även utbildare för båtlivet har det senaste året sett en stor ökning av antal utfärdade certifikat för fritidsbåtsutbildningar, skriver Sjöfartsverket. Det förstärker bilden av att båtlivet är under stark frammarsch.

ANNONS
ANNONS

Det här är de mest populära båtsortkorten:

1. Stockholm Mellersta 2022
2. Stockholm Norra 2022
3. Stockholm Södra 2022
4. Västkusten Södra 2021
5. Västkusten Norra 2021

Läs också:

Nya sjökort – säkrare för fritidsbåtar enligt Sjöfartsverket [Dagens PS]