Dagens PS

USA försöker ta rysk superyacht i beslag i Fiji

superyacht
USA försöker att ta den ryske oligarken Suleiman Kerimovs superyacht i beslag (Foto: Imperial)
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 21 apr. 2022Publicerad: 21 apr. 2022

Jakten på ryska oligarkers lyxiga superyachter fortsätter. Nu är det USA som försöker ta Amadea i beslag – en 350 fot lång superyacht som nu ligger i hamn i Fiji.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I förra veckan anlände superyachten Amadea till Fiji-öarna i Stilla havet efter att ha avseglat från Mexiko 18 dagar tidigare. Ägaren till det lyxiga fartygen misstänks vara den ryske miljardären och politikern Sulemein Kerimov. Till en början vidtog myndigheterna inga åtgärder, och enligt Robb Report sa då Fijis hälsominister helt enkelt att “vi håller inte på med ryssar”.

USA och Fiji gör gemensam sak

Nu är tongången en annan och nu arbetar amerikanska myndigheter tillsammans med myndigheterna i Fiji. I veckan lämnade Fijis riksåklagare in en ansökan till högsta domstolen för att stoppa Amadea från att lämna landet. Detta ska gälla fram till dess att USA har slutfört och registrerat en korrekt ansökan om att ta lyxyachten i beslag, skriver Reuters.

Domstolen har ännu inte tagit ställning till ansökan, men en skeppsmäklare i Fiji har tidigare sagt till Reuters att advokater som företräder Amadea ifrågasätter att Kerimov är dess ägare. Handlingar som Reuters tagit del av visar att lyxjakten är registrerad på ett företag på Cayman öarna.

En talesperson för riksåklagaren lät meddela att “vem som juridiskt äger Amadea” fortfarande är under utredning.

lyxjakt

Ägaren till lyxjakten Amadea misstänks vara den ryske oligarken Suleiman Kerimov (Foto: Imperial).

Nära band till Putin

Kemirov har nära band till Putin och USA införde sanktioner mot honom 2014 och 2018, som svar på Rysslands inblandning i Syrien och Ukraina. I år införde USA sanktioner på nytt, liksom Storbritannien och EU efter Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS

“Vi fortsätter att öka trycket på Putins oligarker, och samarbetar med allierade och partners för att komma åt några av individerna närmast Putin”, skrev den amerikanska ambassaden i uttalande under tisdagen.

USA har tidigare beslagtagit en annan superyacht, värd 90 miljoner dollar, tillhörande den ryske oligarken Viktor Vikselberg. Men USA är som sagt inte ensamma i jakten på oligarkernas lyxiga tillgångar. Under de senaste veckorna har Italien, Frankrike, Finland, Tyskland och Nederländerna liksom Storbritannien beslagtagit fartyg med kopplingar till Rysslands rikaste.

Läs även: Så klarar ryssarna sanktioner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS