Dagens PS

Athena - Wallenbergs legendariska OS-dröm till salu

Tore Holms båt Athena
Båten Athena byggdes 1939 av Tore Holm för att seglas av Marcus Wallenberg. (Foto: Sandeman Yacht Company)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 18 dec. 2021Publicerad: 18 dec. 2021

Ett stycke svensk båthistoria är nu till salu. Tore Holm, den legendariske båtbyggaren, uppförde mästerverket på uppdrag av Marcus Wallenberg år 1939. Båten, som idag heter Athena, borde köpas hem för att seglas i svenska vatten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tore Holm växte upp på sin pappas varv i Gamleby och blev tidigt en medarbetare i verksamheten och kappseglare av varvets båtar. Han utbildade sig till civilingenjör på KTH och blev den som signerade varvets ritningar över sin far och storebror då det höjde statusen och priset på dessa.

En av Sveriges största Olympier

Från 1930-talet och fram till 1967 drev han varvet och det var under den tiden som Athena togs fram. I sin livstid hann Tore dessutom med att vinna två guld, ett silver och tre brons i OS och är därmed en av landets mest framgångsrika Olympier någonsin.

Tore Holms båt Athena i hamn

Man kan känna historiens vingslag när man ser båten eller tänker på vad hon varit med om. (Foto: Sandeman Yacht Company)

Det var KSSS-medlemmen, bankmannen och industrimannen Marcus Wallenberg som lät bytta båten enligt 3:e internationella regeln. Efter ett misslyckat försök att vinna OS-medalj i Berlin 1936 så utmanade han den europeiska eliten vid två tillfällen.

Vid det andra tillfället, 1938, plockade Wallenberg hem trofén. När det var dags att försvara titeln så beställdes alltså Athena från varvet i Gamleby.

Tore Holms båt Athena tävlar

Båten har seglats framgångsrikt i tävlingar sin 1939. (Foto: Sandeman Yacht Company)

Hon byggdes 1939 och seglades första gången med stor framgång precis före andra världskrigets början. Bland annat slog hon andra kända båtar såsom Pinuccia, Sira och Germania III.

ANNONS

Hon seglas fortfarande, drygt 80 år senare, vid internationella tävlingar och har rest över hela Europa för att göra det. Bland annat seglades hon för första gången på 70 år mot Pinuccia i en italiensk tävling 2007 och nu senast i världsmästerskapen 2019.

Tore Holms båt Athena under race

Båten tävlas fortfarande aktivt i internationella tävlingar. (Foto: Sandeman Yacht Company)

Athena är en mycket elegant segelbåt med sitt vackra lackade träskrov och linjer som är typiska för Tore Holms design. Under sin livstid har hon haft ett flertal namn, däribland Silverringen, Ilderim och Athena.

Tore Holms båt Athena under pågående lopp

Athena presterar fortfarande mycket bra i tävlingar och det över 70 år gamla bygget ser ut att hålla för kommande generationer. (Foto: Sandeman Yacht Company)

Tack vare aktivt underhåll och renoveringar har hon varit i aktivt bruk enda sen hon byggdes. Genom erfarna träbåtsrestauratörer och ägare med stor respekt för båtens historiska värde har den bevarats för att fortsätta seglas framgångsrikt i tävlingar.

Tore Holms båt Athenas sittbrunn och eleganta träskrov.

Båtens gedigna materialval ger en mycket elegant känsla och stark karaktär. (Foto: Sandeman Yacht Company)

Nu är båten alltså till salu efter att ha varit i brittisk ägo sedan 2006. Ägarna har seglat Athena i tävlingar och är mycket nöjda men ska nu lämna henne vidare.

Det är en båt som kräver sin ägare då hon behöver hållas efter och bevaras för framtida generationer samtidigt som hennes historia som tävlingsbåt bör upprätthållas genom nya tävlingsvinster.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tore Holms båt Athenas kabin

I kabinen finns plats för två bäddar och en hel del förvaring av segel och dylikt. (Foto: Sandeman Yacht Company)

Helst av allt skulle hon köpas hem till Sverige för att åter seglas i hemmavatten. Det är här som hon verkligen kan komma till sin rätt.

Det är en del av svensk båthistoria och hela berättelsen om Athena, Tore Holm och Marcus Wallenberg trivs förstås allra bäst här. Sandeman Yacht Company står för försäljningen och prislappen ligger på drygt 2 600 000 SEK.

Läs mer: Sandeman Yacht Company

Läs även: Historien bakom sveriges mest sålda segelbåt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS