Bohuslän har så pass många pittoreska öar att det kan vara svårt att välja vart man egentligen ska lägga till. Vi listar Bohusläns bästa gästhamnar, perfekt att kika igenom inför sommarens båtsemester.

ANNONS

Marstrand

Marstrand pratas ofta om som västkustens seglarmecka. På ön råder bilförbud och den stora gästhamnen har ett generöst utbud av gallerier, krogar och butiker. På sommaren är stämningen på topp med ett härligt folkliv. Här anordnas dessutom Marstrand Boat Show, i slutet på augusti. 

gästhamnar
Marstrands hamn lockar tusentals besökare varje sommar. (Foto: Marsstrands Gästhamn)

Fjällbacka

Fjällbacka har en av Bohusläns mest vackra och centralt belägna gästhamnar. Här finns fyra gästbryggor, två i centrum, en vid brandparken och en vid utsidan av Badholmen. På Badholmens vandrarhem finns tvättstuga och hela gästhamnen erbjuder trådlöst internet. 

Gästhamnen i Fjällbacka är en omåttligt populär destination i Bohuslän. (Foto: WIki Commons)

Pater Noster

Ön Pater Noster, som ibland också kallas för Hamneskär, ligger långt ut i Västerhavet. Naturhamnen är liten, och rätt så grund, men lyckas du ta dig hit kommer du inte ångra det. Man kan dessutom på bo över i det toppklassiga fyrhuset

gästhamn
Ödsliga Pater Noster bjuder på en unik skärgårdsupplevelse. (Foto: Pater Noster)

Dyrön

Precis som Marstrand är Dyrön en helt bilfri ö. Här finns vackra vandringsleder, frigående mufflonfår, och vad som sägs vara Sveriges bästa bastu. Man behöver sällan oroa sig över att hitta plats, för det finns två fina gästhamnar att välja mellan, en i nordväst och en i sydost.

På Dyrön har man två utmärkta gästhamnar att välja mellan. (Foto: Wiki Commons)

Smögen Gästhamn

Hamnen i Smögen är en av Nordens mest besökta gästhamnar, av flera goda skäl. Smögenbryggan kryllar av schyssta restauranger och barer och när solen gassar på sommaren är detta platsen man vill vara på.  

gästhamnar
Hamnen i Smögen måste man besöka åtminstone en gång i livet. (Foto: Wiki Commons)

Hamburgsund

Populära gästhamnen Hamburgsund består av två huvudbryggor, en på fastlandet söder om färjan, och en placerad på natursköna Hamburgö. Det finns dessutom gästplatser vid Hjalmars Kaj. Gästhamnen är lugn och familjevänlig med närhet till centrum och ett stort utbud av restauranger och butiker. 

ANNONS
ANNONS
Gästhamnen i Hamburgsund är en av Bohusläns mest familjevänliga gästhamnar. (Foto: Wiki Commons)

Åstol

Åstol är en drömmig klippö, som ligger längst ut i Hakefjorden. Ön består av en mängd pittoreska hus, butiker, krogar och caféer. Det finns dessutom ett suveränt utomhusbad med en vattenrutschbana för barnen. 

gästhamn
Gästhamnen i Åstol har mycket att erbjuda, inklusive ett vackert promenadstråk längs bryggan. (Foto: Wiki Commons)

Skärhamn

Skärhamn, i Tjörn, har mycket att locka besökare med – fina restauranger, bastu, hopptorn, akvarellmuseum och gångavstånd till Systembolaget och en ovanligt välsorterad mataffär. 

Skärhamn bjuder på bekvämligheter såsom bastu och hopptorn för barnen. (Foto: Wiki Commons)

Grundsunds Båthamn

Grundsunds båthamn i Lysekil är en underbar plats att strosa runt på under sommarveckorna. Hamnen ligger bara 400 meter från närmsta matbutik och det gamla fiskeläget har anor från 1600-talet.   

Hamnen i Grundsund har vackra promenadstråk och söta små hus. (Foto: Wiki Commons)

Mollösund

Precis som Grundsund är Mollösund en av landets äldsta fiskelägen, och ligger på sydvästspetsen av Orust. Här finns mysiga gränder, flera schyssta krogar, en båtmack och dessutom en populär badtunna.   

Mollösunds gästhamn har allt man kan tänka sig, inklusive en skön badtunna. (Foto: Wiki Commons)

Käringön

Är du svag för röda sjöbodar och släta badklippor är Käringön den perfekta gästhamnen för dig. Käringön är en av Bohusläns mest romantiska öar, och bjuder på ett sprudlande bryggliv och äkta sommarkänsla.

hamn
Käringön har ett sprudlande och romantiskt bryggliv. (Foto: Wiki Commons)

Breviks Fiskehamn

Breviks fiskehamn är belägen i hjärtat av Kosterhavets nationalpark, och råkar du befinna dig i krokarna är det här hamnen att lägga till vid. Kosteröarnas artipelag är en av Sveriges vackraste platser, som består av ett par hundra holmar och skär. För naturälskaren är ett besök hit ett måste.

Gästhamnen i Brevik har inga affärer, men är så pittoresk att den kräver ett besök. (Foto: Wiki Commons)

Grebbestad

Grebbestad är en av Bohusläns mest populära gästhamnar. Gästhamnen har ett stort utbud av krogar och pubar, och det finns också en hel del butiker för den shoppingsugna. Gästhamnen är praktiskt nog indelad i olika färgzoner; rött för fest, grönt för familjer och blått för mittemellan. På så sätt kan man välja vilken atmosfär man vill hamna i med båten.

ANNONS
ANNONS
Grebbestads livliga gästhamn. (Foto: Wiki Commons)

Gullholmen

Gullholmens gästhamn är en av Bohusläns allra mest populära. Här finns gott om båtplatser, flera matställen och en matbutik med systemutlämning och nybakat bröd i direkt anknytning till den vackra hamnen.    

Vackra Gullholmen. (Foto: Wiki Commons)

 Läs om fler tips på gästhamnar i Bohuslän på Västsverige.

Läs mer: Så här packar du första hjälpen till båtresan

Läs mer: Sju idylliska öar för romantisk övernattning