Sommaren är här och för många av oss är det äntligen dags att ge sig ut på sjön. Men det är alltid en bra idé att packa med ett eget första-hjälpen-kit, ifall olyckan skulle vara framme. 

ANNONS

Det kan hända mycket ute på sjön – insektsbett som kliar, allergiska reaktioner, fallolyckor, djupa skrubbsår – och man vet aldrig vad man kan komma att behöva.  

I ett pressmeddelande påminner Knodd, den digitala vårdtjänsten för barnsjukvård, om vikten att packa med sig rätt saker till båtresan. De tipsar också om hur man tar hand om olika typer av olyckor. 

Insekt- och fästingbett

Vid smärta på grund av insektsbett behandla gärna med smärtstillande. Om bettet kliar, använd klådstillande eller receptfri kortisonkräm. 

Om någon fått en fästing, börja med att ta bort fästingen så fort som möjligt och sök igenom resten av kroppen efter fler fästingar. Sök sjukvård om det börjar sprida sig en rodnad runt bettet, eftersom det då kan vara borrelia. 

Djupare skrubbsår

Tvätta såret med vatten och plocka bort eventuell smuts. Undvik att använda sprit och annat som svider, eftersom det inte hjälper sårläkningen. Plåstra om såret så gott det går och ta hjälp av vårdcentral om såret är för djupt eller öppet och behöver sys. 

Allergi och förgiftning

Sök sjukvård direkt om personen har svårt att andas. Om det bara handlar om kliande utslag, ta hjälp av antihistamin. 

Om ni misstänker att det handlar om förgiftning från bär eller svamp, ring Giftinformationscentralen via 112 och följ deras instruktioner. Uppmuntra inte till kräkning! 

Brännskador

Kyl ner brännskadan så fort som möjligt med kallt vatten, men kyl inte längre än 15 minuter för att inte kyla ner kroppen. Ge smärtlindrande medicin oralt, och undvik att smörja med smärtstillande gel. Sök sjukvård vid större blåsor.

ANNONS
ANNONS

Det går dock bra att använda kylande salva om det handlar om solbränna.   

20 saker att packa

1. Sårtvätt

2. Vattentäta plåster

3. Kompresser

4. Tryckförband

5. Sax att klippa plåster med

6. Elastisk binda för stukningar

7. Pincett för fästingar

ANNONS
ANNONS

8. Termometer

9. Värktabletter

10. Xylocain salva för bett och klåda

11. Kylbalsam vid brännskador

12. Medicinskt kol mot förgiftningar

13. Vätskeersättning

14. Hydrokortisonsalva

15. Myggspray

ANNONS
ANNONS

16. Bepanthen för sår och klåda

17. Alsolgel

18. Koksalt-pipetter för sand i ögat

19. Solkräm

20. Vattenflaska

Se hela pressmeddelandet här. 

Läs mer: Så skyddar du din hund på sjön i sommar