Dagens PS

Svenskbyggd solseglare – Den perfekta familjebåten

Illustration av svenska Pol Lux.
Elbåten Pol Lux är resultatet av ett samarbete mellan de svenska företagen Pol Boat och Above. Det är en katamaran byggd i lätta material med möjlighet till ren soldrift genom sina solpaneler.  (Bild: Pol Lux)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 21 jan. 2022Publicerad: 21 jan. 2022

Elbåten Pol Lux är resultatet av ett samarbete mellan de svenska företagen Pol Boat och Above. Det är en katamaran byggd i lätta material med möjlighet till ren soldrift genom sina solpaneler. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakom designen står Marinkonstruktören och den passionerade roddaren Gustav Larsson. Syftet var att skapa en båt som inte främst fokuserade på hastighet utan på smidighet. Därför är Pol Lux en lättmanövrerad familjebåt, perfekt för vardagliga utflykter på lugna vatten.

Helt elektrifierad med ren soldrift

Den moderna konstruktionen är helt elektrifierad och möjlig att driva med solkraft, eller som bolaget själva beskriver det, segla med solen. Med hjälp av solpanelerna glider du ljudlöst fram i fyra knop utan att belasta batteriet.

Det möjliggör förstås en mycket miljövänlig och effektiv drift av båten för den som inte har allt för bråttom med sin resa.

Pollux illustrerad ovanifrån.

Den svensktillverkade elbåten kan solsegla i fyra knop vilket betyder att du kan ta dig hur långt som helst givet rätt väderförhållanden. Om vädret sviker så kan då ta dig 60 sjömil på batteridriften vilket ger en imponerande räckvidd för utflykter och långa dagar till sjöss. (Bild: Pol Lux)

Smidig katamaran

Pol Lux är en katamaran och har två strömlinjeformade skrov som ger utrymme för ett stort däck mellan skroven. Den är modulär och kan anpassas efter användarens behov och önskemål. Den har även gott om förvaring ombord.

Till exempel kan ett av borden bytas ut mot en grill för det ultimata sommarmyset till sjöss. Besök tillverkarens sida för mer information om olika upplägg på den modulära katamaranen.

ANNONS

Det lätta skrovet och den moderna tekniken ger en imponerande räckvidd på 60 sjömil i batteridrift om solen skulle gå i moln.

Pol Lux specifikationer

Längd: 7,8 meter
Bredd: 2,5 meter
Toppfart: 12 knop
Marschfart: 7 knop
Solcellsfart: 4 knop
Räckvidd batteridrift: 60 sjömil
Tillverkarens sida: Pol boat

Läs mer: Lättdriven svensk elbåt

Läs även: Fugu 29 – Svensk topp-RIB i krävande test

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS