När journalisten Hugo Andrea testar Candela C-7 slås han med häpnad och kallar det för en milstolpe i båthistorien. Genom att kombinera avancerad flygteknik och mjukvara har man byggt en båt som flyger tyst över vågorna – detta med en elmotor.

ANNONS

När Motor Boat and Yachting recenserar den innovativa svenska elbåten Candela får vi veta att det rör sig om något utöver det vanliga. Trots att journalisten bakom recensionen hade sett bilder och videos och skrivit egna artiklar om tekniken bakom Candela C-7 så kunde inget förbereda honom på upplevelsen när han fick testa båten.

Candela lyckats uppfinna ett nytt sorts hjul eller, kanske mer passande, upptäckt flyget på nytt

”Den får alla andra båtar att kännas lågteknologiska i ett svep, nästan som om Candela lyckats uppfinna ett nytt sorts hjul eller, kanske mer passande, upptäckt flyget på nytt.”, skriver han i sin recension.

Nästa generations sportbåt

C-7:an kanske ser ut som en vanlig sportbåt med utombordsmotor men om man bara skrapar på ytan inser man att den har så mycket mer. Till att börja med är hon utrustad med en elmotor med en liten men förvånansvärt effektiv propeller.

Med hjälp av avancerad flygteknik och mjukvara kan skrovet hissas över vattnet så att hon nästan ljudlöst svävar över vågorna i hastigheter upp till 30 knop. Enligt journalisten är det en båtupplevelse som inte kan jämföras med något annat än möjligen att flyga över vattenytan.

I videon får vi se hur den rutinerade båtjournalisten blir rejält imponerad när båten startar och stannar nästan som ett flygplan. Den avancerade datorn styr smidigt båten genom vågor och svall utan att han behöver göra något annat än att styra som i vilken båt som helst.

Candela2
Den snabba och sportiga båten erbjuder mycket komfort genom en soffa i aktern som lätt arrangeras om till ett trevligt soldäck. (Bild: Candela)

 

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Recension av Candela C-7 [mby.com] 

Läs mer: Tillverkarens hemsida [Candela]

Läs även: General Motors satsar 1,3 miljarder på elmotorer för båtar [Dagens PS]