Dagens PS

Smakfullt och stiligt från Holländska Wajer

Wajer 44
Med en del klassiska linjer, en del modern teknik och en sista del lyx ochh flärd hoppas holländska Wajer hitta kunder till deras nya 44-fotare. (Foto: Wajer)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 19 apr. 2023Publicerad: 19 apr. 2023

Om Sverige är känt för sina klassiska båtar, så kan Holland stoltsera med att vara bäst på retrodesign. Holländska Wajers nya 44-fotare är ett utmärkt exempel på detta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi kan aldrig ta ifrån Holländarna äran för deras fantastiska slup-tradition. Båtar anpassade både i fart och funktion för det enorma kanalsystem som borrar sig fram över landet.

Wajer 44

Den Holländska sluptraditionen är en egen värld, fylld av fantastiska båtar. (Foto: Scanboats)

Men vi svenskar kan nog ta åt oss en bit av äran för den starka retro-design som vuxit sig fram i Holland under de senaste 25 åren.

Och allt detta har Holländarna nog att tacka den svenska konstruktören Ruben Östlund för.

Holländsk visionär

Men vi får inte heller glömma Gerrit Venema. Mannen som genom sitt båtmäkleri Prins van Oranje, dammsög Sverige på klassiska båtar under perioden 1995 till 2005.

Med pengar i bakfickan och en idog uppköpare i Sverige, spekulerade han vilt på pris-skillnaden på priset på en klassiker i Sverige, och vad han kunde sälja den för i Holland.

Någonstans runt 600-700 svenska klassiska båtar beräknas ha spridits ut på kontinenten under dessa år.

ANNONS

Men Gerrit Venema såg också ett annat sug födas på marknaden i spåren av de “äkta” klassikerna. Det att äga en båt som såg klassisk ut, men som fungerade som en ny.

Wajer 44

Det var såhär som Gerrit Venema först fångade upp kundernas önskan om en modern båt men med klassiska linjer. Rapsody 29 blev dess namn och är i sig en klassiker idag. (Foto: Rapsody yachts)

Med utgångspunkt från en Ruben Östlund-ritning från 1935, lät han konstruera en helt ny båt. Stilen och designen var absolut hämtad från 1930-talet men skrovet skulle byggas i plast och alla funktioner ombord skulle vara moderna – om än klädda i gammal kostym.

ANNONS

Senaste nytt

Modern klassiker

Båten kom att få namnet Rapsody 29 och blev en succé på marknaden. Gerrit hade hittat sitt spår och märket Rapsody har sedan dess vuxit till en av de stora spelarna på marknaden för retrodesign till sjöss.

Idag är det en värld fylld av tillverkare som anspelar på den klassiska själen. Holländska Wajer är bara en av dem som tagit upp kampen och köparnas gunst.

Med ett sortiment spännande mellan 34 och 77 fot försöker de ta sin bit av kakan.

Wajer 44

Snyggt, sobert och elegant. Nya Wajer 44 andas verkligen 1960-tal. (Foto: Wajer)

ANNONS

Nyast i sortimentet är Wajer 44, en stor daycruiser som med dubbla Volvo Penta IPS 650 D6-480HP-motorer når en toppfart på hela 40 knop.

Båten är designad för umgänge med stor öppen sittbrunn och ett öppet akterparti för lättåtkomliga bad och lek-aktiviteter.

Anpassad för två

Under fördäcket finns boende-utrymmet som är anpassat för ägarparet. En stor hytt med en dubbelsäng ackompanjeras av en stort badrum med toalett och dusch.

Köket rymmer kyl och frys samt självklart kaffemaskin och ismaskin för rätta drinken.

Wajer 44

Rent, ljust och modern. Minimalismen råder under fördäck. (Foto: Wajer)

Förarplatsen är modern med tre infällda Garmin-skärmar på instrumentbrädan. Förarmljön bjuder på tre bekväma fjädrande fåtöljer i kolfiber.

Uppkopplat båtägande

ANNONS

Båten är anpassad efter konceptet Smart Boating där du ansluter dig till båten via varvets egna app.

Här kan du få fram en mängd data om båten – till exempel kontrollera ankarpositionen, manövrera luftkonditioneringen eller  den hydrauliskt manövrerade badplattformen. Samt mycket, mycket annat.

Wajer 44

Med hjälp av varvets egen app har du totalkoll på båten. (Foto: Wajer)

Första exemplaret i en serie om 20 båtar levereras till sommaren. Vill du ha mera skyddad miljö ombord kommer även en HT att släppas lite senare.

Wajer 44

Vid förarplatsen är det allt annat än retro. Här är det modern teknologi och dito färg och material som gäller. (Foto: Wajer)

Läs mer här om:

Wajer 44

Svenska JCraft troligen världens mest exklusiva båt

ANNONS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS