Jordan Belfort, även känd som The Wolf of Wallstreet, ägde lyxyachten Nadine som sjönk utanför Sardiniens kust 1996. 

ANNONS

I Boat Internationals artikel om händelsen kan vi läsa att Coco Chanel ska ha sagt att ”Så fort du sätter din fot på en yacht så tillhör du någon man, du är inte längre din egen, dessutom dör du av tristess.” För att råda bot på problemet så köpte hon sin egen. Valet föll på Nadine, en 37 meter lång yacht med stålskrov byggd i Nederländerna. Den bytte ägare ett flertal gånger innan den slutligen hamnade i Jordan Belforts händer.

Ursprungligen byggdes hon för en fransman som drog sig ur affären, varpå Chanel lockades till köpet istället. Det var ett vackert fartyg med typiska drag för den tidens nederländska yachter. Dessutom var det en välutrustad båt med fem hytter, fantastiska matsalar och en helikopterplatta.

Nadine rustades upp och byggdes om i flera gånger för att nå nya nivåer av lyx. Bland annat tillfördes en stor hytt med glasgolv som gjorde att du kunde blicka ner mot havsbotten direkt från sängen. Hon var utrustad med en egen helikopter, två mindre båtar, fyra motorcyklar och sex jet skis.

Superstormen som sänkte lyxyachten

Mark Elliot hade sett Nadine många gånger när hon färdades längsmed den Amerikanska östkusten, föga visste han att han skulle bli fartygets kapten 1989. Om Belfort, som ägde yachten från 1995, säger han att det är en intelligent och älskvärd person som hade lätt att tappa kontrollen när det skulle festas.

Det var Jordan Belfort som döpte båten till Nadine efter sin fru och han var med på den sista färden mellan Civitiveccia i Italien och Calle de Volpe på Sardinien. Väderleksrapporten hade beräknat vindar på 10m/s men det blåste upp till drygt 30m/s. Kapten Elliot uppger att vågorna var upp till 10 meter höga.

Sjönk på 1000 meters djup

Yachten tog in vatten och blev allt långsammare samtidigt som räddningsförsök efter räddningsförsök misslyckades. Slutligen sjönk Nadine på 1000 meters djup drygt 3 mil utanför Sardiniens kust. Innan dess hade samtliga personer ombord på båten räddats och ingen omkom i olyckan.

Försäkringen kunde betalas ut med kort varsel då stormen benämndes som århundradets storm. Kapten Elliot berömdes för sin insats under superstormen och kunde fortsätta som kapten på en annan lyxjakt efter olyckan.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: How Jordan Belfort’s 37m Superyacht Nadine sank off the coast of Sardinia [Boat International]

Läs även: Världens mest berömda superyacht Christina O [Dagens PS]