Dagens PS

Så kan Sverige halvera antalet drunkningsolyckor

drunkningsolyckor
Sverige har fortfarande inte inrättat ett nationellt centrum för drunkningsprevention, vilket FN uppmanat. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 26 juli 2021Publicerad: 26 juli 2021

Varje år drunknar cirka 200 personer i Sverige, enligt SR Ekot. I en debattartikel på DN uppmanar representanter från bland annat Sjöräddningssällskapet att det måste göras mer för att förhindra drunkningsolyckorna.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Igår, söndag, var det Global Drowning Prevention Day. Dagen är en del av FN:s resolution om drunkning som antogs 28 april i år. I resolutionen står det att man uppmanar samtliga medlemsländer att införa ett nationellt centrum för att förhindra drunkningsolyckor och ta fram en nationell handlingsplan. Än idag syns inga tecken på att sådana planer är igång i Sverige. 

Utöver de 200 som dör i landet varje år är det dessutom ett lika stort antal som skadas i olyckorna, vilket i vissa fall kan leda till hjärnskador.

Bara i veckan har en handfull personer omkommit i drunkningsolyckor runt om i landet, skriver SvD, och enligt WHO omkommer över 275 000 personer i drunkning världen över varje år.

Går att halvera på fem år

Andreas Claesson är ordförande i Rådet för hjärt- och lungräddning och skriver i debattartikeln att det behövs en tydligare strategi för att minska drunkningsolyckorna.

“Jag tror att det är möjligt att minska antalet som dör i drunkningar med 50 procent på fem år”, säger han. 

I debattartikeln deltar även representanter från Svenska Livräddningssällskapet och Sjöräddningssällskapet, som trycker på att det behövs ett nationellt centrum för drunkningsprevention för att samla data och följa upp olyckorna. 

Kräver att frågan tas på allvar

ANNONS

“Antalet döda i trafik och skjutningar tillsammans är alltså ungefär lika många som de cirka 220 personer som årligen dör i drunkning. Men skillnaderna i hur samhället tar sig an frågorna är stora”, skriver Claesson tillsammans med Anders Jacobsson och Rolf Westerström.

Representanterna skriver att det främst behövs en vetenskaplig grund att stå på, vilket skulle underlättas av att ha ett nationellt centrum för drunkningsprevention. Dessutom borde man införa en nationell strategi, en nollvision, för ett Sverige fritt från drunkning.

“Drunkning går till största delen att förebygga. Vi kräver därför att regering och riksdag nu tar frågan på allvar så att inte fler behöver dö och skadas i onödan och att ovanstående punkter blir verklighet”, skriver de.

Läs hela debattartikeln på DN.

Läs mer: Uppblåsbara leksaker orsakar problem på sjön – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS