Uppblåsbara leksaker börjar bli ett återkommande problem för räddningstjänsten, som ständigt får falsklarm om drunkningsolyckor. Nu ber sjöräddningen allmänheten om hjälp. 

ANNONS

I Ystad ryckte räddningstjänsten ut med helikopter och två båtar efter ett drunkningslarm i helgen. Men när de väl kom till platsen syntes ingen person i nöd, utan istället en uppblåsbar rosa flamingo. Detta rapporterar Ystads Allehanda.

Återkommande problem

“Jag får bekräftat att en person har tappat den tidigare. När han såg att det kom båtar och flygplan kände han att han skulle ringa upp och berätta det”, säger sjöräddningsledare Joanna Paraïso, som berättar att det blivit ett återkommande problem med uppblåsbara leksaker på vift.

“Jag tänker på den dagen när man har larmat ut på en sån grej där man inte är säker att någon har varit ombord och sen kommer ett annat ärende där man vet att man har personer i vattnet. Då måste man ta ett beslut om till exempel vart man ska skicka sjöfartsverkets helikopter. Den dagen ser jag inte framemot.”

Vädjar om hjälp

Sjöfartsverket ber nu allmänheten om hjälp och uppmanar alla att skriva sina kontaktuppgifter på alla sina vattenfarkoster. Då kan sjöräddningen ringa och avfärda eventuella falsklarm. 

De ber också allmänheten om att höra av sig om man tappat en uppblåsbar leksak, och dessutom skicka med en bild i sådana fall.

“Det är resurskrävande med sökinsatser, även om vi får tag på en uppblåsbar leksak vet vi ju som sagt inte vad som har hänt däremellan. Var det någon som ramlat i eller inte?”, fortsätter Paraïso.     

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på MSN Nyheter.

Läs mer: Se upp – båtföretagen att undvika