Den beskrivs som ett arkitektoniskt mästerverk, men plötsligt har superyachten gått upp i tomma intet för att slippa konfiskering.

ANNONS

Sajten Autoevolution.com berättar att det är den ryske oligarken Igor Kesaev som äger superyachten som nu är mystiskt försvunnen och borta från radarn.

I artikeln beskrivs Kesaev som en tobakskung. Wikipedia berättar att han är listad på plats 722 på Forbes lista över världens rikaste personer med en nettoförmögenhet på 2,4 miljarder dollar, drygt 24 miljarder kronor.

Enligt den amerikanska tidskriften är Kesaev en av Rysslands detaljhandelsmoguler.

Hans företag Megapolis kontrollerar 70 procent av landets cigarettmarknad, men Kesaev äger alltså också en av de största inhemska detaljhandelskedjorna.

Han är 55 år och bosatt i Rysslands huvudstad Moskva.

Superyachtens värde: 304 miljoner kronor

Men om vi håller oss till hans flytande ”leksak”, superyachten My Sky som den heter, uppges det exklusiva fartyget både vara magnifikt i sitt slag och prisbelönat flera gånger om.

ANNONS
ANNONS

Värdet på båten uppskattas till 30 miljoner dollar, motsvarande 304 miljoner kronor.

Men i stället för att frottera sig med andra lyxbåtar på mässor har My Sky, som har några år på nacken, för vana att kryssa runt i världen.

Båten är en så kallad Heesen-modell, men just den här är enligt utsago inte lik någon annan av båtarna i ”familjen”.

Det är en holländsk arkitekt, Erick van Egeraat, som ritat superyachten vars interiör uppges vara en av de mest futuristiska som skådats på en yacht.

”Ett till synes helt enkelt svartvitt tema förvandlades till något otroligt sofistikerat genom användning av lyxiga material och ultramodern design. Vitt läder, mörkt högblankt Makassar-trä, bakgrundsbelyst vit onyx och svart marmor skapar ett fascinerande spel av kontraster hela tiden”, skriver Autoevolution.com.

Nu är den exremt lyxiga båten puts väck

Superyachten är 167 fot lång, 51 meter alltså. Den har fem hytter och utrymme på fördäck för att landa en helikopter.

ANNONS
ANNONS

I dag, när väst är på jakt efter den ryske finanselitens egendomar som straff för Rysslands anfall på Ukraina, har My Sky gått upp i rök.

Oligarken Igor Kesaev är sanktionerad av EU och Storbritannien och hans superyacht försvann när det stod klart till Maldiverna, som blivit en fristad för ryska superrikas lyxbåtar.

Men om Kesaevs dyra leksak är kvar där är ytterst oklart, den har varit borta från radarn över en månad, vilket liknas vid ett mysterium.

Läs även: Superyacht beslagtogs – nu är den ”försvunnen” [Dagens PS]