Dagens PS

Oroväckande utveckling – antalet drunkningsolyckor ökar

drunkningsolyckor
Drunkningsolyckorna i Sverige ökar, visar Svenska Livräddningssällskapets rapport. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 07 aug. 2021Publicerad: 07 aug. 2021

Antalet drunkningsolyckor har ökat under de senaste två åren. Trenden oroar Svenska Livräddningssällskapet, som nu återigen trycker på vikten av sjövett, simkunnighet och säkerhet till havs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under året har antalet drunkningsolyckor ökat, jämfört med förra året. Enligt Svenska Livräddningssällskapets (SLS) preliminära statistik har totalt 49 personer omkommit i drunkningsolyckor hittills i år, jämfört med 40 personer förra året.

Antalet människor som dog vid drunkningsolyckor i juni 2021 är det näst högsta för hela 2000-talet.

“Misslyckande för samhället”

Tre av årets dödsolyckor har drabbat barn under tio år, sex personer i åldern 20-30 och åtta personer över 50 år. Två av olyckorna har inträffat i samband med vattenskotrar, och vid båda olyckorna har de inblandade personerna saknat flytväst.

Sju av olyckorna har inträffat på ett friluftsbad och vid sex av de händelserna har de drabbade försvunnit när de varit ute och simmat. 

Studien visade också att för varje drukningsolycka där personen omkommer inträffar en olycka där man lyckas rädda och personen överlever.

“De flesta drunkningsolyckorna går sannolikt att förhindra. Varje person som omkommer är en stor sorg och tragedi för nära och kära, samt ett misslyckande för samhället”, skriver SLS i rapporten.

Flytväst och tillgänglig mobil viktigt

ANNONS

Trenden oroar SLS och på sin hemsida uppmanar de svenskar att sätta på sig flytvästen och ta havet på allvar. Enligt deras undersökning skulle hälften av de som dött i drunkningsolyckor överlevt om de haft på sig flytväst.

De påminner också om vikten att ha med sig mobiltelefon i vattentätt fodral för att kunna larma ifall man fallit överbord.

“Drunkningsolyckor i samband med bad hade i princip aldrig behövt sluta med dödlig utgång om den badande befunnit sig på grundare vatten, badat tillsammans med någon annan vuxen simkunnig person samt haft förmåga att utföra hjärt- och lugnräddning (HLR) vid drunkning”, tillägger de.

Läs hela rapporten på Svenska Livräddningssällskapets hemsida.

Läs mer: Så kan Sverige halvera antalet drunkningsolyckor – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS