Bygget av världens största segelyacht Dream Symphony har avstannat – varvet Burgess är på jakt efter ny ägare för att kunna bygga klart den. 

ANNONS

Dream Symphony byggs av Burgess yachts på Dream Ship Victorys varv i Bozburun vid Egeiska havet. Yachten har varit på gång sedan 2011 och ska vid färdigställandet ha ett bruttotonnage på 5200 GT och en längd på drygt 141 meter.

Scuttlebutt sailing news skriver dock att bygget har avstannat, och att Burgess yachts är på jakt efter en ny ägare till yachten. Vem som var den tidigare ägaren och vad som har hänt framgår inte – det kan exempelvis röra sig om en rysk oligark med sanktioner mot sig, eller en situation där den tidigare ägaren avlidit och arvingarna inte är alls lika pepp på projektet. Eller någon annan orsak.

Dream Symphony
Så här är Dream Symphony tänkt att se ut när den är färdigbyggd. (Foto: Burgess yachts)

Skrovet är ”mer eller mindre komplett”, enligt designern Ken Freivokh, och ett litet arbetslag ”håller den i mycket bra skick”.

”När hon lanserar kommer hon att omdefiniera superyachtsegling för den moderna tiden på ett sätt som hedrar det förflutna och erkänner framtiden”, skriver Burgess yachts om världens största segelyacht.

Dream Symphony bryter också ny mark inom båtbyggarkonsten då den byggs helt i trä, epoxilaminerat iroko-trä hämtad från Afrikas västkust närmare bestämt. Det ska vara ett av de tåligaste träslagen som finns.

ANNONS
ANNONS

”Användningen av trä var ganska medveten. Det är helt förnybart och återvinningsbart, den ger en varmare miljö och, korrekt konstruerad, ett fartyg med samma eller ännu större styrka jämfört med stål- och aluminiumyachter”, skriver Burgess yachts på sin hemsida.

Läs även: Världens största träbåt – Dream Symphony [Dagens PS]