Dagens PS

Nordiskt båtbygge blir världskulturarv

klinkbyggd-båt
En båt byggd med Klinkteknik, tekniken som nu är en del av världskulturarvet. (Foto: Werner Willmann)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 16 dec. 2021Publicerad: 16 dec. 2021

UNESCO meddelade den 14:e december att den nordiska Klinkbyggestraditionen nu upptas som immateriellt världskulturarv. Det är Sveriges första immateriella kulturarv och syftet är att bevara och höja statusen på klinkbygget. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klinkbygget har förekommit i de nordiska länderna under tusentals år och användes bland annat av vikingarna för att bygga de klassiska vikingaskeppen. Än idag byggs båtar runt om i de nordiska länderna och tekniken är unik för vårt geografiska området.

“Det är första gången som Sverige har nominerat något till denna lista inom Unesco. Att vår första inskrivning på listan är ett kulturarv som vi delar med våra grannländer känns särskilt glädjande. Nomineringen är ett fint exempel på nordiskt samarbete mellan ideella organisationer och klinkbåtstraditionen är verkligen ett levande immateriellt kulturarv i dess fulla bemärkelse. Kulturarvet förenar människor över gränser i dåtid, nutid och framtid”, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

klinkteknik

Fd Statsminister Stefan Löfvén i en av de nya klinkbyggda ekorna som beställts till Harpsund. (Bild: TT)

Regeringen lät nyligen köpa in ett antal ekor till Harpsund byggda i Sverige enligt den traditionella metoden för att stärka statusen och få ett riktigt unit set av roddbåtar till fastigheten. I pressen kunde man se före detta statsminister Stefan Löfven ro en av båtarna.

En urgammal nordisk tradition

Båtbyggare på Holmön.

Båtbyggare på Holmön. (Foto: UNESCO)

På Wikipedia beskrivs tekniken såhär:

”Klink kallas tekniken att lägga bordläggningsplankor om lott, så att var plankas nederdel ligger utanför den planka som ligger nedanför i bordläggningen. Bordgångarna är fästa i spanten, i de tidigaste fynden med vidjor och dymlingar.

ANNONS

Än in i modern tid används dymlingar tillsammans med olika sorters spik eller skruv för att fästa borden till spant och bottenstockar.”

Läs mer: UNESCOs pressmeddelande

Läs även: Nordisk teknik för båtbygge kan bli världskulturarv

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS