En mystisk superyacht som tros tillhöra Vladimir Putin ligger i en marina i Italien, där försöker nu myndigheterna bekräfta att det är Rysslands president som är ägaren.

ANNONS

Superyachten Scheherazade ligger fortfarande förtöjd i italienska Marina di Carrara, ett år efter att den lade till där, på grund av att den misstänks tillhöra Rysslands president Vladimir Putin, det rapporterar Express.

Syperyachten värd över 7 miljarder

Superyachten är 140 meter lång och värd 700 miljoner dollar, drygt 7 395 miljoner kronor. Yachtens kapten, britten Guy Bennett-Pearce, har förnekat att den skulle ägas av Vladimir Putin.

Han har dock vägrat avslöja vem som är ägare och hävdar att han omfattas av ett sekretessavtal som han undertecknade när han anställdes.

Personer som jobbar på marinan där yachten ligger förtöjd har dock länge spekulerat i att den kan tillhöra Vladimir Putin.

”Den är fortfarande här men jag kan inte bekräfta om det nu bara är ett fall av särskilt underhåll eller om den fortfarande är under administrativt förvar”, säger chefen för myndigheterna i Liguriska havet Luca Perfetti till Express.

Har rysk besättning

Kapten Guy Bennett-Pearce har inte uteslutit att superyachtens ägare skulle kunna vara rysk, men hävdar att ägaren inte omfattas av några gällande sanktioner.

Syperyachtens besättning är helt och hållet rysk, förutom kaptenen som är brittisk, och enligt honom granskade italienska myndigheter förra året fartygets certifieringsdokument.

Sanktionerat rysk vapenhandlare

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har västerländska ledare konfiskerat ryska oligarkers tillgångar.

ANNONS
ANNONS

Den här veckan har den ryska vapenhandlaren, Igor Zimenkov, hans son och frontbolag i Asien, Europa och Mellanöstern sanktionerats av USA.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Oligarks beslagtagna yacht ”försvann” från marina [Dagens PS]